Intins pe o saltea intr-o baza a ONU din capitala Sudanului de Sud, Juba, Simon incearca sa-si panseze ranile provocate de gloante si povesteste cum a supravietuit unui masacru al fortelor guvernamentale, relateaza France Press.

Simon, care prefera sa nu isi spuna numele de familie, tremura inca de frica. Spune ca a fost arestat alaturi de alti numerosi barbati in momentul in care luptele dintre oamenii fideli presedintelui Salva Kiir si rebelii loiali fostului vicepresedinte Riek Machar, demis in iulie, au inceput in urma cu o saptamana.

Prizonierii, dezarmati, au fost dusi la un post de politie, dupa care fortele presedintelui Kiir au tras prin ferestre asupra lor, spune acesta. A reusit sa se ascunda intr-un colt, inainte de a se baga sub cadavre.

Simon afirma ca din cei 250 de oameni care au fost arestati doar 12 au scapat din masacru, dupa 48 de ore, atunci cand cladirea, aflata pe una dintre cele mai aglomerate strazi din Juba, a fost abandonata.

"Pentru a supravietui, a trebuit sa ma acopar cu cadavrele celorlalti si, timp de doua zile, acestea au inceput sa miroasa foarte urat. Nu ma simt in stare sa vorbesc de asta", povesteste acesta.

"Nu am ramas decat 12. Toti ceilalti au fost ucisi", spune si Gatwech, un alt supravietuitor. Si el este ranit.

Cei doi cred ca au fost vizati deoarece apartin etniei Nuer a lui Riek Machar, iar soldatii responsabili de masacru erau Dinka, etnia presedintelui Kiir.

Marturiile lor nu au putut fi verificate de o maniera independenta: rarii ziaristi si activisti umanitari prezenti sunt supusi unor stricte reguli de deplasare.

AFP a incercat sa se duca la acest post de politie, in cartierul Gudele, dar ziaristii au fost mentinuti la distanta de barbati in uniforma si in civil. In imprejurimi, mirosul era pestilential iar mustele zburau peste tot. O perdea de la o fereastra era ciuruita de gauri.

Guvernul neaga implicarea in orice violente cu caracter etnic

"Nu este o problema tribala", a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Philip Aguer, care neaga ca soldati in uniforme ar fi comis atrocitati. "Nu e adevarat. Sunt criminali la Juba care au ucis oameni, erau aici" inainte de luptele recente.

Dar numeroase alte marturii lasa sa se intrevada imaginea unor violente brutale cu caracter etnic, inclusiv crime si violuri, de la inceperea luptelor, in 15 decembrie.

Violente etnice

Informatii similare apar si din alte regiuni ale tarii aflate in mainile rebelilor care se opun presedintelui, printre care atacul unei baze a ONU de catre tineri nuer la Akobo, in statul Jonglei. Acolo, doua Casti Albastre indiene au fost ucise si ONU se teme ca civilii dinka ce se refugiasera in baza au fost masacrati.

Potrivit lui James Marial Achak, un activist umanitar care a reusit sa fuga din regiunea la Juba, agresorii le-au spus victimelor ca vor sa ii adune pe cei din Dinka, apoi au "ucis cele doua Casti Albastre si si-au indreptat pustile spre pieptul lor".

Intr-o saptamana, in Sudanul de Sud aproximativ 45.000 de persoane s-au refugiat in bazele ONU in incercarea de a cauta protectia din partea minusculei forte a Natiunilor Unite din aceasta tara. Alte sute de mii au cautat refugiu in alte zone.

Un alt Nuer, Riek, si el refugiat intr-o baza ONU din Juba, spune ca dezertat din garda prezidentiala duminica, dupa ce a asistat la crime si violuri in serie. Acum se teme de represalii.

"Sunt soldati care fac asta si care distribuie arme militiilor tinerilor dinka", spune el, acuzand biroul presedintelui.

Potrivit lui Riek, fiecare casa este scotocita in cartierele dinka si orice persoana care nu raspunde la intrebarea "In choli" - "Care este numele tau?" in dinka - este scoasa afara, legata si impuscata. Printre victime figureaza si copii.

Juba este in prezent relativ calma. Dar numeroase case au fost abandonate si pe strazi circula oameni in uniforma sau in civil cu arme de foc, cutite si macete.

Un activist umanitar care prefera sa isi pastreze anonimatul spune ca soldatii incearca sa-si stearga urmele dupa raidurile impotriva Nuer.

"Le spun soldatilor sa adune gloantele pe masura ce comunitatea internationala soseste", spune aceasta sursa, care afirma ca a vazut cadavre, fara maini, cu urme de gloante in cap. Cadavrele sunt apoi luate si aruncate in afara orasului.

O groapa comuna a fost descoperita la Bentiu

O groapa comuna in care se afla cel putin 34 de cadavre a fost descoperita in Bentiu, capitala statului petrolier al Unitatii (nord), a anuntat marti, la Geneva, Navi Pillay, Inaltul comisar al ONU insarcinat cu drepturile omului.

"Am descoperit o gropa comuna la Bentiu, si ar exista alte doua la Juba", a precizat Pillay, intr-un comunicat publicat la Geneva.

Aceasta a denuntat "executii in masa, in afara oricarei judecati, atacarea indivizilor pe baza apartenentei etnice si arestari arbitrare".