Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili si alti 35 de cetateni straini de nationalitate georgiana, americana si germana, acuzati de "destabilizarea", situatiei din Ucraina, au fost declarate persona non grata, a anuntat marti un deputat din partea Partidului Regiunilor, aflat la putere, pentru cotidianul Kommersant, informeaza AFP.

Oleg Tsarev, deputat din Partidului Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici, a declarat pentru publicatia amintita ca Ministerul Afacerilor Externe si Serviciile Speciale din Ucraina (SBU) i-au aprobat cererea de a interzice accesul in Ucraina a 36 de straini care "sunt suspectati ca au consiliat opozitia ucraineana cum sa destabilizeze situatia din tara".

Contactat de AFP , un purtator de cuvant al diplomatiei ucrainene, Vasyl Zvarytch, a afirmat ca este la curent cu solicitarea deputatului Tsarev insa a subliniat ca decizia ii revine SBU.

"Nu am informatii cu privire la decizia luata de SBU. Nu am vazut lista" persoanelor indezirabile, a declarat el pentru AFP.

Serviciul de presa al SBU nu a putut fi contactat pana marti dimineata.

"Vizite din ce in ce mai frecvente ale specialistilor straini pe proteste starneste ingrijorare si devin o amenintare la adresa securitatii nationale", sustine Tsarev .

Printre cei declarat "persona non-grata" se numara si fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili care a venit la putere dupa Revolutia Trandafirilor din 2003.

Saakasvili a mers la Ucraina la inceputul lunii decembrie pentru a se intalni cu liderii opozitiei si a vorbit cu protestatarii din Maidan Nezalezhnosti - Piata Independentei din centrul orasului Kiev devenita simbol al miscarii pro-europene.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a avertizat joi Occidentul impotriva "ingerintelor" in criza politica din Ucraina, aparand, in acelasi timp, acordurile economice semnate cu Rusia.

El a denuntat, de asemenea, "tentativele anticonstitutionale de preluare a puterii" de catre opozitia care, de aproape o luna, ii contesta regimul in strada.

Occidentul a sprijinit puternic opozitia ucraineana, Statele Unite ale Americii anuntand ca ia in considerare sanctionarea oficialilor ucraineni responsabili pentru actiuni represive asupra manifestantilor.

"Sunt categoric impotriva celor care vin in tara sa ne invete", a declarat presedintele Ianukovici.

Autoritatile ucrainene au ordonat in ultimele saptamani expulzarea mai multor jurnalisti georgieni care acopereau protestele.

Decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord comercial si de cooperare cu Uniunea Europeana a declansat demonstratii de masa de la Kiev si a aruncat Ucraina intr-o criza politica. Manifestantii din au depasit deja o luna de cand au blocat Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei) din Kiev, devenita simbol al miscarii EuroMaidan.

Circa 100.000 de oameni s-au adunat duminica in Piata Independentei pentru a protesta, pentru cel de al cincilea weekend la rand, fata de decizia lui Ianukovici de a alege o apropiere de Rusia in detrimentul apropierii de UE, scrie Reuters.

Desi destul de multi ucrainieni continua sa iasa in strada, suficient de multi cat sa ocupe piata centrala din Kiev si strazile adiacente, numarul lor a fost mai scazute in decembrie, iar weekendul acesta s-au situat la aproximativ jumatate din numarul celor iesiti in strada weekendul trecut. AFP a estimat ca duminica trecuta au iesit in strada intre 200.000 si 300.000 de oameni.

Liderii opozitiei ucrainene i-au incurajat pe cei prezenti duminica la protest sa ramana in Piata Independentei din Kiev pe perioada Craciunului si a Anului Nou