Coreea de Nord a pus in functiune o noua instalatie destinata fabricarii de combustibil nuclear, potrivit unor fotografii din satelit publicate, marti, de experti americani, ceea ce sugereaza un pas important in programul nuclear al acestei tari, anunta agentia EFE, citata de Agerpres. Fotografiile arata instalatii din Centrul de cercetare nucleara de la Yongbyon (circa 100 de kilometri nord de Phenian) ce ar fi destinate furnizarii de combustibil pentru reactorul principal de 5MW, potrivit analistilor portalului 38north.org asociat institutului Johns Hopkins din SUA.

"Disponibilitatea combustibilului este un factor esential pentru ca Coreea de Nord sa poata pune in functiune aceste instalatii", a explicat sursa citata.

Institutul Johns Hopkins a anuntat deja din luna septembrie ca regimul lui Kim Jong-un si-a reluat activitatea la reactorul nuclear de la Yongbyon. Acest reactor este capabil, potrivit analistilor, sa produca anual pana la sase kilograme de plutoniu, material ce poate fi utilizat de Phenian pentru a creste volumul arsenalului sau de arme nucleare.

Instalatiile de la Yongbyon au fost inchise in 2007 in baza unui acord semnat in cadrul negocierilor in format de sase privind denuclearizarea. Cu toate acestea, in 2008, Coreea de Nord a abandonat negocierile la care iau parte de asemenea Coreea de Sud, SUA, China, Japonia si Rusia, continuand sa-si dezvolte programul nuclear. In acest an, dupa sanctiunile impuse statului comunist in luna martie de catre ONU, regimul de la Phenian si-a radicalizat pozitia si a anuntat ca politica sa de aparare va avea ca principala strategie dezvoltarea de arme atomice.