Inventatorul pustii sovietice de asalt AK-47, Mihail Kalasnikov, a murit luni la varsta de 94 de ani, a anuntat agentia oficiala de presa Itar-Tass, preluata de AFP.

Mihail KalasnikovFoto: kalashnikov.guns.ru

Inventatorul kalasnikovului, produs in aproximativ 100 de milioane de exemplare in intreaga lume, fusese internat in mai multe randuri in ultimele luni.

Kalasnikov este unul dintre cei mai cunoscuti rusi in intreaga lume. Este, de asemenea, una dintre cele mai decorate persoane din tara lui, desi nu a obtinut practic niciun beneficiu financiar din inventia sa, folosita in armatele a peste 80 de tari din lume.

Emblematica pusca AK-47 - a carei imagine figureaza pe emblemele a sase state - va ramane inca mult timp cea mai raspandita pusca din lume, in conditiile in care productia sa este mai mult sau mai putin in afara oricarui control.

Dupa cum a spus chiar inventatorul sau, "jumatate, daca nu mai mult (dintre kalasnikoavele produse) sunt arme fabricate in contrabanda".

"Am construit arme cu scopul de a apara societatea noastra", spunea el, la aniversarea a 90 de ani, recunoscand insa ca "nu este placut sa vezi ca tot felul de criminali trag cu armele mele".

"Desigur ca am regrete, ca toata lumea. Dar pot sa va spun un lucru: daca ar fi sa o o iau de la capat, nu as trai altfel", concluziona el.

Destinul inventatorului si al pustii sale se confunda cu istoria Uniunii Sovietice.

Nascut in 10 noiembrie 1919 intr-un satuc din Seberia, Mihail Kalasnikov a avut o tinerete tragica. Familia sa, considerata chiabura, a fost victima represiunii staliniste: la varsta de 11 ani, este deportat.

Unul dintre fratii sau este inchis in Gulag. Iar pana la perestroika lui Mihail Gorbaciov, generalul Kalasnikov, delegat la congresul Partidului Comunist din URSS, va pastra tacerea, chiar si in familia sa, asupra acestor "teribile secrete".

In ciuda tuturor, constructorul declara pentru AFP, in 2000, ca a fost foarte afectat de disparitia URSS si nu ar ezita sa apere sistemul comunist, "unde nu totul era chiar atat de rau".

Ranit in primele lupte care ii opun pe nazisti sovieticilor, in 1941, Kalasnikov este evacuat si incepe constructia a ceea ce va deveni AK-47 in 1947, o pusca "extrem de simpla, facuta de un soldat care nu are diploma", potrivit spuselor sale.

Kalasnikov a dezvaluit intr-una dintre cartile sale ca armele automate au fost interzise in Armata Rosie inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, la ordinul ministrului adjunct al Apararii, pe care nimeni nu a indraznit sa-l contrazica.

Acest lucru ar explica in parte, in opinia asa, primele pierderi enorme in perioada ofensivei naziste impotriva URSS.

Iar arma sa i-a adus respectul tuturor specialistilor. Uzi Gal, inventatorul israelian al mitralierei Uzi (mort in 2002) i-a marturisit lui Kalasnikov: "Sunteti un constructor de neegalat si cel mai competent".

Fiul sau Viktor i-a calcat pe urme si a creat pistolul mitraliera Bizon-2, folosit de politia rusa.

"Tatal meu ar fi putut deveni multimilionar, ca inventatorul american al Mi-16 Eugene Stoner, care primeste un dolar pentru fiecare pusca vanduta. Dar sistemul rusesc nu permitea acest lucru", spune Viktor Kalasnikov.

Deoarece Rusia, mare exportatoare de arme, nu i-a recunoscut dreptul la proprietate intelectuala lui Kalasnikov.

"Kalasnikov" este o marca ce vinde numeroase produse: umbrele, cutite, ceasuri si o masina poarta numele sau. Si, desigur, o vodca, bautura preferata a generalului care, potrivit acestuia, "face mult mai bine corpului decat Coca-Cola".