Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, il avertizeaza pe premierului britanic, David Cameron, ca masurile de limitare a accesului imigrantilor europeni la ajutorul de somaj risca sa dauneze reputatiei Marii Britanii si sa o izoleze, scrie AFP.

Intr-un interviu publicat sambata in editia online a publicatiei The Observer, presedintele bulgar estimeaza ca Marea Britanie ar trebui sa se considere "o mare putere mondiala, pionier in materie de integrare" si sa reziste apelurilor nationaliste pentru legi mai dure care sa limiteze imigratia.

David Cameron a anuntat ca persoanele din Uniunea Europeana care cauta locuri de munca nu vor mai putea pretinde, de la 1 ianuarie 2014, ajutor de somaj in primele trei luni ale sederii lor in Marea Britanie.

Potrivit autoritatilor de la Londra, aceasta masura vizeaza "sa ii impiedice pe cetatenii straini sa abuzeze de sistemul de protectie sociala' din Marea Britanie.

Precum in alte opt tari, cetatenii romani si bulgari, care in prezent au dreptul sa exercite un numar limitat de meserii, vor avea de la 1 ianuarie 2014, acces liber pe piata fortei de munca din Regatul Unit.

"Sa izolezi Marea Britanie si sa daunezi reputatiei sale nu este o poveste buna de scris", a adaugat Rosen Plevneliev.

"Astazi bulgarii isi pun multe intrebari in legatura cu societatea britanica, democrata, toleranta si umana", a subliniat liderul de la Sofia.

"Suntem, astazi, intr-o Mare Britanie unde se scrie istoria devierii spre izolare, nationalism si spre o viziune politica pe termen scurt?", s-a intrebat alarmat presedintele bulgar.

Numerosi cetateni britanici se tem de afluxul de imigranti romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2014.

Seful diplomatiei de la Sofia, Kristian Vighenin, a declarat joi ca bulgarii nu sunt "cersetori" in Marea Britanie si a denuntat ascensiunea euroscepticismului si xenofobiei in Europa.