Curia Romana nu ar trebui sa fie o autoritate "birocratica " si "curioasa", a declarat sambata Papa Francisc, in primul sau discurs la "guvernul" central al Bisericii pe care a inceput sa o reformeze, informeaza AFP.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

"In cazul in care atitudinea Curiei nu este in slujba Bisericilor particulare si episcopilor lor, atunci structura Curiei creste asemenea unei grele birocratii care inspecteaza si face inchizitie", a afirmat Suveranul Pontif, denuntand atitudinea generala de condamnare si de control care ia locul, in bisericile locale, iertarii si deschiderii catre diversitate.

In mult asteptatul discurs, noul Papa a facut portretul unui bun angajat al Curiei - administratia pontificala a Bisericii Romano-Catolice - in contextul in care aceasata structura de conducere a Bisericii a fost lovita de numeroase scandaluri (de coruptie, scandaluri sexuale si tradari) iar Papa Francisc a initiat o reforma profunda cu o comisie de opt cardinali.

Fara a vorbi direct, Pontiful a invocat nevoia de "profesionalism", de "serviciu" si de "contact direct cu poporul lui Dumnezeu", drept virtuti ale cardinalilor si ale membrilor Curiei, circa 2.000 de oameni atat preoti cat si laici.

Pentru a reasigura o parte din publicul sau iritat de admonestarile la adresa atitudinilor "lumesti" ale clerului superior, Papa Francis adaugat la textul sau scris ca "in Curia Romana, asa cum am spus deja de mai multe ori, au fost si sunt si sfinti!".

In discursul sustinut in marea sala Clementine a Palatului Papal, Suvernul Pontif nu a evocat, precum predecesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea, problemele Bisericii de pe toate cele cinci continente, orientarile sale doctrinare si provocarile cu care se confrunta in societatea contemporana.

Papa Francisc a vorbit concret despre "barfa" din sanul Vaticanului, pe care a condamnat-o deja in numeroase randuri, si a facut apel la cardinali indemanandu-i sa imite "tacerea" supusa a Sf. Iosif , sotul Fecioarei Maria. Remarcile Potifului vin la un an de la izbucnirea scandalului provocat de scurgerile de informatii privind documente confidentiale ale Papei Benedict al XVI-lea, scandal cunoscut sub numele de "Vatileaks" .