Guvernul spaniol a aprobat vineri un proiect de lege care practic suprima dreptul la avort, miscarile feministe si de stanga denuntand "o intoarcere cu 30 de ani in urma", scrie AFP.

In acest fel, Spania se plaseaza printre tarile cele mai restrictive in acest domeniu.

Proiectul de lege anuleaza de fapt legea din 2010 care autoriza avortul pana la 14 saptamani si pana la 22 in cazul unor malformatii. Aceasta lege, alaturi de casatoriile homosexuale, au fost unele dintre principalele promisiuni ale fostului guvern socialist.

Revine astfel practicile dintre 1985 si 2010, dar cu o inasprire a anumitor aspecte, chiar daca este suprimat orice delict penal pentru femei.

Autorizatia de avort se acorda in doua cazuri foarte precise: interuperea sarcinii este necesara din cauza unui pericol grav pentru viata sau sanatatea fizica sau psihica a mamei si, al doilea, sarcina este consecinta unei infractiuni impotriva libertatii sau integritatii sexuale a femeii", a explicat ministrul Justitiei, Alberto Ruiz-Gallardon.

Pentru a evita ca "marele pericol psihic" sa fie utilizat de mame ca in majoritatea cazurilor de dinainte de 2010, legea impune ca diagnosticul sa fie emis de doi medici diferiti si din afara clinicii in care ar urma sa se faca avortul.

In caz de viol, este necesar ca femeia sa fi depus inainte plangere.

Asociatiile feministe si de stanga au facut apel la mobilizare, in ciuda sarbatorilor de Craciun, in conditiile in care proiectul are toate sansele sa fie adoptat de Parlament, deoarece Partidul Populat, aflat la putere, dispune de majoritatea absoluta.

In 2011, in Spania s-au inregistrat 118.359 avorturi, fata de 113.031 in 2010.