Cinci partide bulgare de dreapta, ai caror simpatizanti au participat la manifestatiile antiguvernamentale, au fondat vineri "Blocul reformator", care spera sa devina a treia forta politica a tarii, scrie AFP.

"Obiectivul nostru imediat este unificarea cetatenilor pentru eliminarea mafiei din putere si punerea in practica a unor masuri rapide pentru depasirea crizei politice, economice si demografice", se arata in actul constitutiv al aliantei.

Partidul "Bulgaria cetatenilor", al fostului comisar european Meglena Kuneva, trei partide provenite din dreapta anticomunista traditionala si un mic partid al minoritatii turce au semnat acest acord. Blocul reformator se bucura de sustinerea a circa 7 - 8% dintre alegatori, dupa cum arata trei sondaje recente.

De la preluarea puterii, in mai, guvernul tehnocratului Plamen Orecharski, sustinut de socialisti si de principalul partid al minoritatii musulmane MDL, este confruntat cu proteste ale simpatizantilor de dreapta, in special din clasa de mijloc, care ii reproseaza ca este "legat de oligarhie".

Potrivit unui sondaj al institutului Alpha Research publicat luni, guvernul are o popularitate foarte mica, doar 19 din populatie, in timp ce Parlamentul sta si mai prost - 10%.

Cele doua mari partide, socialistii si dreapta fostului premier Boiko Borisov, sunt sustinute de 16,5% si 15,8% dintre alegatori. MDL primeste sustinerea a 6,1% dintre persoanele intervievate iar ultranationalistii Ataka, care sustin tacit guvernul in Parlament, nu obtin decat 2,7%, devansati fiind de o alta formatiune nationalista.