Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, i-a invitat, marti, pe oficialii politici sa nu cedeze "superficialitatii" si nici "asimilarilor", dupa publicarea unui raport al Observatorului National al Delincventei si Urmaririlor Penale (ONDRP) din Franta, relateaza AFP.

Potrivit Observatorului National al Delincventei si Urmaririlor Penale (ONDRP) din Franta, in perioada 2008-2012, numarul strainilor pusi sub acuzare pentru furturi a crescut de la 16,5% la 26,8%, citeaza Mediafax.

"Un oficial politic public care se respecta trebuie sa vada realitatea asa cum este, fara sa cedeze acestor superficialitati si acestor asimilari", a avertizat Manuel Valls, aflat in vizita la Reims, in estul Frantei.

"Persoanele limitate vor pune un semn de 'egalitate' intre imigrant si delincventa", a subliniat el.

Mai devreme in cursul zilei, Frontul National (extrema dreapta) a apreciat, intr-o reactie la acest studiu al ONDRP, ca "nimeni nu poate nega legatura evidenta intre imigratie si insecuritate".

Partidul lui Marine Le Pen a propus sa se "puna capat tolerantei statului", "restabilirea controlului la frontiere", "dizolvarea fatalului spatiu Schengen" si "trimiterea in tarile de origine a condamnatilor pentru fapte grave de infractiune sau de criminalitate".

Aceasta crestere puternica se explica, potrivit autorilor studiului, prin inmultirea cetatenilor romani, georgieni si, fenomen nou, tunisieni implicati in furturi.

Potrivit lui Manuel Valls, "infractionalitatea este legata de fracturile existente in lume, de evolutiile economice, sociale si demografice", a precizat el, facand apel pentru o lupta "la nivel european impotriva retelelor si (...) mafiei".

"In plus, trebuie sa luptam in continuu impotriva imigratiei ilegale si retelelor sale infractionale", a insistat ministrul intr-o alocutiune sustinuta la primaria orasului Reims.