Ucraina si Rusia trebuie sa isi dezvolte parteneriatul strategic, a declarat marti presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, in timpul unei intalniri cu Vladimir Putin la Kremlin, relateaza AFP.

Vladimir Putin si Viktor IanukoviciFoto: Agerpres/AP

"Intalnirea de astazi este intr-un anumita masura strategica. Nu trebuie sa ne oprim aici, trebuie sa dezvoltam parteneriatul nostru strategic", a spus el.

Presedintele ucrainean efectueaza marti o vizita la Moscova cu scopul sa semneze acorduri de cooperare si sa discute despre un imprumut de cateva miliarde de dolari, spre marea nemultumire a opozitiei, care manifesteaza de la suspendarea unui acord cu UE in urma cu trei saptamani.

Viktor Ianukovici si omologul sau rus Vladimir Putin urmeaza sa participe la consultari, la finalul carora "vor fi semnate o serie de acorduri bilaterale", a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, scrie AFP, citat de Mediafax.

Presa a evocat o eventuala contractare de catre Ucraina a unui imprumut in valoare de pana la 15 miliarde de dolari, in contextul in care tara se confrunta cu o profunda criza economica si financiara.

Opozitia ucraineana, care a indemnat la organizarea unor manifestatii ample, si-a intensificat actiunile marti.

Aproximativ 200 de militanti proeuropeni au organizat un pichet pe drumul catre aeroport, in asteptarea presedintelui, a anuntat partidul Batkivscina pe site.

In Piata Independentei din centrul Kievului, un membru al opozitiei a indemnat la organizarea de manifestatii "in fata organelor puterii".

"Ianukovici va decide ceva cu Putin. Noi trebuie sa aratam ca el nu mai controleaza nimic aici", a declarat acest protestatar, Igor Lutenko.

Vizita are loc dupa o noua manifestatie de amploare a opozitiei, mobilizate atat in vederea in vederea denuntarii deplasarii la Moscova, cat si de catre un asalt al politiei, fara succes, saptamana trecuta, impotriva opozantilor, la Kiev.

Intr-o rezolutie adoptata duminica, opozitia i-a "interzis" sefului statului sa semneze acorduri in vederea aderarii la uniunea vamala a unor foste republici sovietice, condusa de Moscova.

Opozitia, care a mobilizat sute de mii de persoane duminica si in weekendurile precedente, a indemnat la organizarea unei mari manifestatii marti la ora locala 18.00 (si ora Romaniei).

Doi fosti ministri ucraineni de Externe, Boris Tarasiuk si Volodimir Ogrizko, au publicat marti o scrisoare deschisa adresata fostilor lor colegi diplomati. "Nu uitati ca diplomatii ucraineni nu isi vand tara si poporul", le transmit ei.

In urma unor taraganari din partea puterii ucrainene, comisarul european pentru Exteindere Stefan Fuele a anuntat duminica o suspendare a negocierilor in vederea unui acord de asociere cu Ucraina, in lipsa unui "angajament clar" al lui Ianukovici de a semna acest document.

Opozitia ucraineana, care-l acuza pe presedinte ca "vinde Ucraina Rusiei", a declarat ca ar putea ceda Rusiei sistemul de gazoducte al tarii, in schimbul unor reduceri la pretul gazelor si unui credit in valoare de mai multe miliarde de dolari.

"Nu vrem ca interesele nationale sa fie tradate", a declarat luni Vitali Kliciko, unul dintre liderii opozitiei.