Criza din Ucraina s-a intensificat luni, inaintea vizitei controversate a presedintelui Viktor Ianukovici la Moscova, partidul la putere solicitand, sub presiunea opozitiei pro-occidentale, o remaniere guvernamentala, scrie AFP.

Partidul Regiunilor a prezentat solicitarea de remaniere dupa un nou miting gigant desfasurat duminica la Kiev in cadrul careia protestatarii l-au acuzat pe presedintele Ianukovici ca vrea sa vanda tara Rusiei.

"Avem informatii potrivit carora presedintele poate obtine o reducere a pretului gazului rusesc in schimbul gazoductelor ucrainene, o componenta strategica a economiei ucraniene", a declarat luni seara Vitalie Klitschko, unul dintre liderii opozitiei.

"Nu vrem ca interesele nationale sa fie tradate", a adaugat reprezentantul opozitiei.

Pentru Oleg Tiagnibok, un alt lider al opozitiei, presedintele ucrainean va incerca sa obtina de la Moscova un credit de 5 miliarde de dolari si scaderea pretului la gaze la 200-300 de dolari fata de 400 cat este in prezent.

Cotidianul rus Kommersant estimeaza luni ca situatia a devenit "practic un impas" pentru Ianukovici, liderul de la Kiev fiind prins intre opozitia sustinuta de Occident si Rusia care ar putea sa nu vrea sa parieze totul pe un lider care ar putea fi compromis in viitor.

Deputatii Partidului Regiunilor au solicitat, intr-o intalnire avuta luni cu premierul Mikola Azarov, "remanierea a 90% din guvern", a declarat parlamentarul Anna Guerman.

"Azarov a spus ca il va informa astazi pe presedinte (...) si ca vor fi trase concluzii", a adaugat Guerman.

Autoritatile ucrainene trec prin cea mai adanca criza politica de la Revolutia "Portocalie" din 2004. Criza are drept sursa refuzul presedintelui Ianukovici de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana, negociat de mai multa vreme, preferand in schimb o apropiere de Rusia.

Seful statului a subliniat ca acest acord, perceput nefavorabil de catre moscova, ar avea consecinte dezastruoase pentru economia Ucrainei, aflata deja in recesiune si in pragul falimentului, si foarte dependenta de puternicul sau vecin.

Ministrii europeni de Externe care s-au reunit luni la Bruxelles pentru a discuta despre relatiile uniunii cu Ucraina si cu Rusia au subliniat ca UE pastreaza usa deschisa pentru un acord comercial cu Ucraina. Cu aceasta ocazie, ministrii au inceract sa ii ofere asigurari omologului rus Serghei Lavrov subliniind ca o eventuala apropiere intre UE si Ucraina nu ar avea "niciun impact negativ" asupra Rusiei.

Ministrii i-au transmis lui Lavrov ca "Ucraina, dupa ani de negocieri, ar trebui sa semneze" acordul de asociere cu UE, a declarat sefa diplomatiei europene Catherine Ashton.

Nu exista "contradictii intre posibilitatea de a accepta a cest acord de asociere si relatiile bune cu Rusia", a aratat si ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

Declaratiile ministrilor europeni, in contradictie cu anuntul comisarului european pentru Extindere Stefan Fuele, care anunta in weekend ca Uniunea Europeana a suspendat lucrarile in vederea unui acord de asociere cu Ucraina, evidentiaza opiniile divergente evidentiaza diviziunile aparute in politica UE fata de Ucraina, scrie Reuters.

Opozitia mentine presiunea

Refuzul lui Ianukovici de a semna acordul a fost urmat de proteste in masa la Kiev. Manifestantii cer demisia prim-ministrului Azarov si alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul ucrainean a aratat in numeroase randuri ca nu a renuntat definitiv la posibilitatea incheierii unui acord cu UE si la orientarea europeana a tarii.

Ajunsi in cea de a partra saptaana de proteste, mai multe mii de persoane si-au instalat tabara in Piata Independentei din Kiev, in pofida temperaturilor scazute si a zapezii cazute peste capitala ucraineana. Duminica, circa 300.000 de persoane au iesit in strada in Kiev iar manifestantii se pregatesc pentru o noua zi de proteste marti cand presedintele Ianukovici se va intalni cu Vladimir putin la Moscova.

Mai multe acorduri ar urma sa fie semnate cu aceasta ocazie, insa atat autoritatile ucrainene cat si cele ruse au afirmat ca aderarea Kievului la uniunea vamala condusa de rusia nu se afla pe ordinea de zi a vizitei.

Cu toate acestea, ministrul rus al Economiei, Alexei Oulioukaiev, a declarat luni ca va fi analizata "o foaie de parcurs" pentru indepartarea barierelor comerciale intre cele doua tari.

La randul sau, consilierul economic de la Kremlinului, Andrei Belooussov, a aratat ca Moscova ar putea da Ucrainei un credit pentru a ajuta tara sa iasa din criza.