Rusia a confirmat luni ca a instalat rachete balistice tactice in apropierea granitelor sale cu NATO, dar spune ca acest lucru nu incalca reglementarile internationale, scrie agentia rusa RIA Novosti.

Cotidianul Bild din Germania a anuntat in acest week-end ca Rusia a instalat "in tacere" 10 rachete balistice Iskander-M (SS-26 Stone) in enclava Kaliningrad si de-a lungrul granitei cu Estonia, Letonia si Lituania, toate tari membre NATO.

"Amplasarea rachetelor in teritoriul Districtului Militar Vestic nu incalca nicio intelegere internationala", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, general maior Igor Konashenkov.

Acesta a refuzat sa precizeze numarul rachetelor amplasate si locatiile specifice.

Rachetele amplasate in Kaliningrad ar putea lovit tinte NATO din Polonia, Lituania si chiar Germania, potrivit prezentarii postata de RIA Novosti.

Potrivit cotidianului Bild, rachetele SS-26 pot fi dotate cu focoase conventionale sau nucleare, iar raza lor maxima de actiune este de aproximativ 500 de kilometri.

In acest fel, Rusia pune astfel in aplicare o amenintare pe care a formulat-o ca reactie la proiectul de aparare antiracheta al NATO, bazat pe tehnologie americana.

Acest scut este de mai multi ani principalul subiect de discordie intre NATO si Rusia. NATO il prezinta ca fiind destinat protejarii tarilor europene membre ale Aliantei de o eventuala amenintare balistica iraniana, insa Rusia il percepe ca pe o amenintare la adresa securitatii sale.

Ceea ce face armata rusa "seamana cu o campanie de propaganda", crede analistul militar Pavel Felghengauer.

"Ei (responsabilii rusi) spera ca Poloniei ii va fi frica si se va pronunta impotriva amplasarii rachetelor americane", a declarat acesta, pentru AFP.

"Este o demonstratie a capacitatilor noastre si a nemultumirii in fata actiunilor occidentalilor", spune si analistul Alexandr Konovalov.

"E un pic cam scump pentru o demonstratie, dar nu avem cu ce altceva riposta", a adaugat el.

Primele sase sisteme Iskander au fost instalate in regiunea militara de Vest in 2010, potrivit ministerului Apararii.

In acest an, mai multe sisteme Iskander au fost de asemenea instalate in unitati de rachete din Astrahan, in regiunea militara de sud, pentru a include in special instabilul Caucaz rusesc.

Toate fortele de rachete ale armatei terestre vor trebui echipate cu aceste sisteme pana in 2018, precizase ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.