Sute de mii de ucraineni pro-europeni, reuniti duminica intr-un miting de proportii la Kiev, l-au avertizat pe presedintele tarii cu privire la tentatia de a "vinde" Ucraina Moscovei, in timp ce Uniunea Europeana a anuntat concomitent suspendarea lucrarilor in vederea unui acord de asociere cu Kievul, relateaza AFP.

Proteste in KievFoto: Agerpres/AP

Intre 200.000 si 300.000 de ucraineni au participat la o noua manifestatie gigant in Piata Independentei din Kiev, a treia de aceasta amploare dupa refuzul presedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE, la sfarsitul lunii noiembrie, preferand in schimb o consolidare a cooperarii cu Rusia. Cateva sute de persoane au protestat de asemenea la Paris si la Londra.

In timp ce manifestatia incepea, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a scris pe Twitter ca lucrarile in vederea unui acord de asociere cu Ucraina au fost suspendate, din cauza lipsei unui angajament clar din partea presedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document.

Bruxellesul a anuntat Kievul ca o continuare a negocierilor depindea de un "angajament clar in vederea unei semnari, (dar) n-a primit niciun raspuns", a scris Fule. "Ucraina: prapastia se adanceste intre vorbele si faptele presedintelui si ale guvernului privind acordul de asociere", a adaugat comisarul european.

Reactionand la aceste declaratii, premierul ucrainean Mikola Azarov a dat asigurari, prin purtatorul sau de cuvant, ca guvernul "intentioneaza sa continue negocierile cu UE asupra acordului de asociere" si ca nu considera mesajul pe Twitter al comisarului Fule drept pozitia oficiala a blocului european.

John McCain: "America este cu voi"

La Kiev, in fata multimii imense de manifestanti adunati in Maidan - numele local al Pietei Independentei - si care se intindea de asemenea de-a lungul bulevardului Kreschchatik, senatorul american John McCain, fost candidat la alegerile prezidentiale din SUA, i-a salutat in ucraineana pe protestatari si le-a transmis: "America este cu voi!".

Anterior, el s-a intalnit cu Evghenia Timoshenko, fiica opozantei incarcerate si ex-premier Iulia Timoshenko, si a discutat cu aceasta despre posibilitatea impunerii unor sanctiuni impotriva responsabililor regimului lui Viktor Ianukovici - o posibilitate evocata saptamana aceasta de Washington, dupa reprimarea violenta a manifestantilor de catre politie.

"Proiectul geopolitic al Moscovei"

Opozantii au vrut de asemenea, prin aceasta ampla manifestatie, sa puna presiune pe presedintele Ianukovici, care se pregateste sa efectueze marti o vizita in Rusia, pentru a consolida cooperarea economica cu Moscova. In pofida dezmintirilor autoritatilor, opozitia afirma ca Ianukovici va "vinde Ucraina Rusiei", incheind acorduri in vederea aderarii Kievului la Uniunea vamala a fostelor republici sovietice, uniune creata si condusa de Moscova.

Astfel, manifestantii au adoptat intre timp o rezolutie prin care "interzic presedintelui Viktor Ianukovici" sa semneze acorduri in vederea aderarii la Uniunea vamala.

"Uniunea vamala este un proiect geopolitic al Moscovei, al carei scop este restaurarea imperiului (sovietic) care s-a prabusit in 1991", potrivit textului acestei rezolutii, citite de catre fostul ministru ucrainean de Externe Boris Tarasiuk.

"Putin are o mare influenta asupra lui Ianukovici"

"Poporul nostru este impotriva Uniunii vamale, dar (presedintele rus Vladimir) Putin are o mare influenta asupra lui Ianukovici", a comentat un protestatar in varsta de 53 de ani, venit din regiunea Ternopil (vest).

Putin, acuzat de europeni de presiuni asupra Kievului, a insistat joi asupra "intereselor economice reale" ale unei aderari a Ucrainei, aflata in recesiune si amenintata de faliment, la Uniunea vamala.

Potrivit expertilor, Kievul ar putea obtine rapid o scadere a pretului gazelor naturale, eventual un credit.

___________

Ora 14.00 Aproximativ 200.000 de ucraineni s-au adunat, duminica, in Piata Independentei din Kiev, la apelul opozitiei, pentru o noua manifestatie impotriva presedintelui Viktor Ianukovici si optiunii sale de a favoriza o apropiere de Rusia, in detrimentul unei integrari europene.

In jurul orei 12.00, ora stabilita pentru inceperea manifestatiei, marea Piata a Independentei era deja plina de lume, iar oamenii continuau sa soseasca in masa, a constatat un jurnalist AFP.

Manifestantii, purtand steaguri si esarfe in culorile Ucrainei si Uniunii Europene, au inceput sa se adune inca de dimineata, in pofida temperaturii de -2 grade Celsius.

Aceasta mobilizare de amploare este a treia de acest gen dupa cele din duminicile precedente, cand sute de mii de manifestanti s-au strans pentru a protesta fata de refuzul presedintelui ucrainean de a semna, la sfarsitul lunii noiembrie, un acord de asociere cu Uniunea Europeana, ce era pregatit de trei ani, pentru a se reorienta spre Rusia.

Dorind sa contracareze, puterea a vrut sa organizeze la aceeasi ora o manifestatie in Piata Europei, situata la cateva sute de metri distanta si unde au fost mobilizate sambata zeci de mii de persoane, sosite in grupuri organizate din diferite regiuni ale Ucrainei, unele dintre acestea marturisind chiar ca au fost platite sa vina.

Locul de adunare a fost in cele din urma mutat in Parcul Mariinsky, unde aproximativ 5.000 erau prezenti duminica dimineata, potrivit unui jurnalist AFP.

Intr-un gest de conciliere, sambata, presedintele Ianukovici a revocat din functii doi inalti oficiali, intre care primarul Kievului, pentru ca au ordonat dispersarea violenta a manifestantilor, pe 30 noiembrie, actiune ce s-a soldat cu zeci de raniti, inclusiv numerosi studenti.

Opozitia a apreciat aceasta decizie "insuficienta" si a cerut demisia ministrului de Interne Vitali Zakharchenko si a premierului Mikola Azarov.

"Presedintele Ianukovici insusi este cel care trebuie sa raspunda" pentru represiunea fortelor de ordine, a declarat un tanar protestatar.