Uniunea Europeana a suspendat lucrarile in vederea unui acord de asociere cu Ucraina, in lipsa unui angajament clar al presedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, respins luna trecuta.

Bruxelles-ul a anuntat Kievul ca o continuare a negocierilor depindea de un "angajament clar in vederea unei semnari, (dar) n-a primit vreun raspuns" in acest sens, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Fuele, intr-un mesaj postat pe Twitter, potrivit AFP.

"Ucraina: s-a creat o prapastie intre vorbele si faptele presedintelui si ale guvernului privind acordul de asociere. Argumentele lor nu sunt fondate in realitate", a scris Fule.

Intre timp, duminica s-au strans circa 200.000 de manifestanti pro-europeni in Kiev.

Fuele i-a indicat saptamana trecuta la Bruxelles vicepremierului ucrainean ca "in baza unui angajament clar al Ucrainei de a semna acest acord, pregatim o foaie de parcurs" pentru a il pune in practica.

Purtatorul de cuvant al premierului ucrainean a declarat insa ca guvernul va continua negocierile cu Uniunea Europeana in privinta Acordului de Asociere, transmite agentia ucraineana de stiri UNN, citata de Agerpres.

"Guvernul Ucrainei va continua negocierile cu UE privind implementarea Acordului de Asociere si lucreaza in aceasta directie", a afirmat Vitali Lukianenko.

El a spus de asemenea ca Ucraina va lua in considerare numai declaratiile oficiale din partea Uniunii Europene privind negocierile pentru acord, adaugand ca usa pentru asocierea Ucraina-UE este in continuare deschisa.