Partidul Social-Democrat german (SPD) a anuntat sambata ca membrii sai au aprobat printr-un referendum intern proiectul formarii unui Guvern impreuna cu conservatorii, deschizand astfel calea realegerii Angelei Merkel pentru un al treilea mandat de cancelar, relateaza Mediafax citand AFP.

Conducerea SPD a anuntat intr-o conferinta de presa, la Berlin, o victorie a taberei "da" cu aproape 76% din voturi, in urma unei consultari prin corespondenta organizate in randul celor aproximativ 470.000 de membri.

"De mult timp nu am mai fost atat de mandru ca sunt social-democrat", a declarat presedintele partidului, Sigmar Gabriel, in aclamatiile celor catorva sute de activisti veniti din toata Germania sa ajute la numararea buletinelor de vot.

Laudand "democratia directa in cadrul partidului", el a salutat "o sarbatoare a democratiei".

Acest rezultat pune capat mai multor saptamani de negocieri dificile in vederea formarii unui guvern de "mare coalitie" sub conducerea cancelarului conservator, care a obtinut o victorie detasata in alegerile legislative de la 22 septembrie.

Merkel urmeaza sa fie realeasa cancelar marti, prin vot, in Bundestag.

In pofida reticentelor puternice inregistrate in randul unor activisti social-democrati, alianta cu "inamicul" anterior a devenit posibila prin linia sociala pe care conducerea partidului a fost in masura sa o impuna in contractul de guvernare incheiat la sfarsitul lui noiembrie. SPD a reusit sa impuna cancelarului sa aprobe introducerea unui salariu minim "universal", o adevarata "revolutie" in Germania.

Obtinand 41,5% din voturi in seara alegerilor legislative de la 22 septembrie, Angela Merkel s-a apropiat de o majoritate absoluta. Insa infrangerea suferita de aliatul sau liberal (FPD), care nu a mai intrat in Parlament, a obligat-o la negocieri cu social-democratii, care s-au clasat pe pozitia a doua (25,7%).

Noul guvern de "mare coalitie" urmeaza sa fie anuntat in mod oficial duminica. Noua posturi vor fi atribuite conservatorilor (CDU/CSU), iar sase social-democratilor.

Insa cea mai mare parte a nominalizarilor s-a scurs deja in presa. Wolfgang Schauble, in varsta de 71 de ani, un "veteran" al politicii germane si un fidel "locotenent" al lui Merkel, isi va pastra postul la Finante, bucurandu-se de o reputatie solida, forjata in cursul crizei euro. Liderului SPD Frank-Walter Steinmeier, in varsta de 57 de ani, ii va reveni portofoliul Afacerilor Externe, la fel ca in prima "mare coalitie" a lui Merkel din perioada 2005-2009.

Presedintele SPD Sigmar Gabriel va conduce marele minister al Economiei, in cadrul caruia va fi efectuata tranzitia energetica, un proiect-far al Germaniei pentru perioada urmatoare.

Referendumul intern SPD a fost promis de catre Gabriel inca de la inceputul negocierilor cu CDU/CSU, fiind menit sa invinga reticentele bazei partidului.