Oamenii de afaceri nord-coreeni sunt chemati inapoi in tara din China, dupa executia oficialului de top Jang Song-thaek, influentul unchi al liderului Kim Jong-un, se arata intr-un raport intocmit de autoritatile sud-coreene, relateaza BBC. Kim a aparut in presa de stat pentru prima data dupa executia unchiului sau, fotografiile infatisandu-l facand un tur al unui institut militar, flancat de ofiteri loiali.

Liderul nord-coreean ar putea incerca sa elimine toti asociatii lui Jang, care avea legaturi econimice cu China.

Surse au declarat agentiei de stiri sud-coreene Yonhap ca Phenianul i-a chemat inapoi pe oamenii de afaceri nord-coreeni care lucreaza in orasele din nord-estul Chinei, Shenyan si Dandong. Acestia se afla in China pentru a facilita comertul si investitiile bilaterale.

Alte surse au declarat ca Phenianul planuieste sa isi cheme in tara toti oficialii si muncitorii aflati in China, in etape, intr-o miscare ce pare o incercare de epurare a tuturor celor care au colaborat cu Jang.

Ar putea fi de asemenea inca un semn ca eliminarea lui Jang Song-thaek a reflectat nemultumirea regimului fata de entuziasmul acestuia pentru reformele economice aplicate in China.

Oficialii serviciilor de informatii sud-coreene spun ca doi dintre cei mai importanti apropiati ai lui Jang au fost executati luna trecuta.