Nici nu s-au facut inca publice rezultatele oficiale ale votului "bazei" SPD-iste, ca fotoliile de ministri in viitorul guvern german au fost deja impartite. Social-democratii n-au un plan B, in cazul in care nu s-ar intruni cvorumul necesar pentru validarea votului intern din SPD. Dar se pare ca nici nu e nevoie. Joi seara, cu putin inainte de inchiderea votarii, 63% dintre cei 474.820 de membri SPD isi exprimasera optiunea de a coaliza cu Uniunea, sau nu. Vineri, conducerea SPD nu comunicase inca rezultatul oficial. Insa in presa germana a aparut deja virtuala repartitie a scaunelor ministeriale din cadrul GroKo, adica a guvernului Marii Coalitii.

GroKo a fost desemnat cuvantul anului, de catre Societatea pentru Limba Germana, care in fiecare an face un clasament al celor mai populare cuvinte care circula in Germania. "E o combinatie interesanta, care arata creativitate si umor", a argumentat decizia Armin Burkhardt, presedintele societatii. GroKo reprezinta prescurtarea de la Grosse Koalition, adica Marea Coalitie politica dintre CDU/CSU/SPD, care se va afla mai mult ca sigur la carma Germaniei, in viitorii patru ani. Din GroKo a fost derivat si GroKo-Deal, asociat fonetic cu Krokodil, care indica sinuosul pact al coalitiei, care se taraste pe parcursul a 185 de pagini.

Rezultatul votului social-democrat se asteapta pana cel tarziu duminica, 15 decembrie. Barometrul politic intocmit de cea de-a doua televiziune publica germana, ZDF, evalueaza la 83% procentul celor care au votat in favoarea GroKo. Doar 9% ar fi votat impotriva. Pentru validarea votului este necesar un cvorum de 20%, adica al cca 100.000 de social-democrati. Criticii au considerat ca prin aceasta procedura aplicabila unui numar restrans de cetateni, ar fi fost "viciate" rezultatele alegerilor legislative, la care si-au exprimat optiunea politica peste 40 de milioane de oameni.

Dar GroKo se pare ca sta in picioare, iar ministeriabilii germani sunt pe jar. In noul cabinet pe care nou-vechiul prezumtiv cancelar, Angela Merkel, il va forma probabil pana de Craciun, se afla figuri noi si mai vechi.

Desi presedintele social-democrat ar fi sperat la functia de vicecancelar, se pare ca nu-i e scris in stele. Sigmar Gabriel va deveni un "super-ministru". Conform unor informatii aparute in Spiegel-online, lui Gabriel i se va crea un minister separat, al Economiei si Energiei.

Frank Walter Steinmeier ar urma sa fie ministru de externe si vicecancelar, un post pe care l-a mai ocupat in cabinetul Merkel intre 2005-2009. In 2009, Steinmeier a fost contracandidatul "cu fata cam palida" al Angelei Merkel, la functia de cancelar, data fiind armonia cu care cei doi au conlucrat anterior.

SPD ar mai primi Ministerul Justitiei, care ar urma sa fie condus de Heiko Maas, iar alti posibili ministri social-democrati in viitorul guvern sunt femei: Andrea Nahles, la Ministerul Muncii si Problemelor Sociale; Manuela Schwesig, la Ministerul Familiei si Barbara Hendricks, la Ministerul Mediului.

Rheinische Post scrie ca "veteranul" fotoliului de ministru al finantelor, Wolfgang Schauble (CDU) va ramane in continuare in acest post. Nici ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich (CSU), s-ar putea sa nu fie nevoit sa plece. Friedrich e cunoscut si international, pentru atitudinea sa radicala impotriva "turismului pentru ajutoare sociale" ale romanilor si bulgarilor.