Rusia invita Ucraina in procesul de integrare pe care l-a initiat in spatiul fostei URSS, dar "nu impune nimic nimanui", a declarat joi presedintele Vladimir Putin, in discursul anual sustinut la Kremlin, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Rompres

"Noi nu impunem nimic nimanui, dar daca prietenii nostri o doresc, suntem pregatiti sa continuam lucrul in comun" pentru participarea Ucrainei la Uniunea Vamala care reuneste pentru moment Rusia, Belarus si Kazahstan, a afirmat Putin.

Acesta a adaugat ca Ucraina si-a afirmat dorinta, in aceasta vara, chiar inainte de a renunta ulterior la un acord de asociere care era in pregatire cu Uniunea Europeana, "de a asista la toate intalnirile troicii (Rusia-Belarus-Kazahstan) in calitate de observator".

Acesta a sustinut ca Armenia si Kirghistanul sunt pe punctul de a se integra in uniunea vamala.

"Proiectul nostru de integrare este fondat pe principiul egalitatii si pe interese economice reale", a adaugat acesta.

Liderii rusi nu au incetat in ultimele luni se incerce sa convinga Ucraina sa nu se semneze acordul de asociere cu UE, afirmand ca nu este in interesul acestei tari si ca ar antrena pierderi de miliarde de dolari.

Vladimir Putin sustine ca proiectul unei Uniuni economice euro-asiatice, la care ar urma sa se alature Rusiei tari din fosta URSS, nu este indreptat impotriva nimanui.

"Contam ca vom definita pana la 1 mai 2014 punerea la punct a unui tratat care va fi trimis parlamentelor rus, belarus si kazah. Vom face sa avanseze proiectul euro-asiatic, fara al opune altor proiecte de integrare, si bineinteles (...) nici celui al Europei", a mentionat el.

Rusia apara valorile traditionale, nu toleranta sterila

In discursul sustinut la Kremlin, Putin a afirmat ca Rusia apara "valorile traditionale", in special conceptia traditionala despre familie, si se opune "tolerantei sterile" practicate in numeroase tari.

Rusia refuza "asa zisa toleranta, sterila, care nu face diferente intre sexe", a spus el.

"Din ce in ce mai multi oameni in lume sustin pozitia noastra, care este apararea valorilor traditionale care constituie de milenii baza morala si spirituala a civilizatiei fiecarui popor", a continuat presedintele rus.

Vladimir Putin a denuntat faptul ca "astazi, in numeroase tari, se procedeaza la o reevaluare a normelor morale (...) se cere societatii, oricat de straniu ar putea sa para asta, sa puna in acelasi plan binele si raul".

Rusia are in acest domeniu "un punct de vedere conservator, dar conservatorismul are ca scop impiedicarea unei miscari inapoi, in haos si tenebre", a concluzionat Putin, citand din filosoful ortodox Nikolai Berdiaev, care a fost expulzat din Rusia dupa revolutia din 1917.

Rusia a fost dur criticata in occident dupa promulgarea, in iunie, de catre Vladimir Putin, a unei legi care pedepseste "propaganda" homosexualain fata minorilor.