Casa Alba a afirmat miercuri ca Barack Obama a schimbat doar banalitati cu omologul sau cubanez Raul Castro in timpul strangerii de mana istorice de marti, raspunzandu-le republicanilor care au denuntat gestul, potrivit Mediafax.

Obama, care se indrepta catre tribuna stadionului Soweto in Africa de Sud marti dimineata pentru a pronunta un discurs in memoria lui Nelson Mandela, a dat mana cu mai multi demnitari pe drum, printre care si Castro. De marti, un consilier al presedintelui american a asigurat ca acest contact nu a fost prevazut dinainte.

Havana a vrut sa vada aceasta strangere de mana, prima publica intre un presedinte american si unul cubanez de jumatate de secol, ca fiind "inceputul sfarsitului agresiunilor Statelor Unite impotriva Cubei", conform unui site oficial cubanez.

Miercuri, purtatorul de cuvant adjunct al presedintiei americane, Josh Earnest, a declarat ca scurta interactiune nu a fost formala.

"Din cate am inteles, de la cei care au vorbit cu presedintele dupa discursul sau, ei (Obama si Castro) nu au avut discutii de fond, substantiale cu privire la chestiuni politice, insa au schimbat mai ales banalitati in timp ce presedintele se indrepta catre tribuna", a explicat Earnest in cursul unei conferinte de presa.

"Astfel, nu a fost vorba despre o ocazie pentru presedinte sa evoce numeroasele preocupari (ale Statelor Unite) cu privire la incalcarile Drepturilor Omului in Cuba", a adaugat el. Dosarul Alan Gross, americanul arestat in Cuba de patru ani, nu a fost mentionat cu aceasta ocazie, conform Earnest.

De marti, adversarii republicani ai presedintelui Obama au atacat decizia sa de a da mana cu liderul inamic al Statelor Unite.

"De ce sa dai mana cu oameni care aresteaza americani?", s-a intrebat senatorul american John McCain. "La ce bun? Neville Chamberlain a dat mana cu Hitler". a declarat el, ca referire la premierul britanic, sosit la Munchen pentru a se intalni cu Hitler inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, si devenit simbol al renuntarii in fata nazistilor.

Earnest a protestat fata de aceasta comparatie. A-l lega pe Hitler de evenimentele politice prezente "este periculos si in general de nedorit in public", a apreciat el.

"A existat o data un principiu important, de origine republicana, care vroia ca intrigile de partid sa se opreasca la granitele" Statelor Unite si "este pacat ca mai multi republicani l-au criticat pe presedinte pentru ca strans o mana la funeraliile lui Nelson Mandela", a incheiat purtatorul de cuvant.