Premierul Enrico Letta a obtinut miercuri votul de incredere in Parlament, angajandu-se ca este "un nou inceput" pentru guvernul sau care va face totul pentru ca Italia "sa nu intre din nou in criza" si pentru contracararea populismului, potrivit Mediafax.

Executivul sau a obtinut majoritatea atat in Camera deputatilor cat si in Senat. In Senat, unde votul era ceva mai riscant, guvernul a obtinut 173 de voturi pentru, 22 de voturi peste majoritatea absoluta.

Votul a fost organizat dupa plecarea lui Silvio Berlusconi si a unei parti a trupelor sale din majoritatea de dreapta-stanga constituita in aprilie.

"Nu vom permite ca Italia sa recada", a declarat Letta, in fata Camerelor. Conform economistilor, Italia se pregateste sa iasa din cea mai lunga perioada de recesiune de dupa razboi.

Insa aceasta ramane marcata de tensiuni sociale.

Miercuri, militantii "forconi", miscare heteroclita care reuneste agricultori afectati de fiscalitate, comercianti si soferi au manifestat blocand intersectiile sau caile ferate in mai multe orase. La Milano, au avut loc confruntari intre suporterii olandezi ai echipei Ajax si camionagii care blocau traficul.

Luni incidente semnificative s-au produs la Torino (nord), acestea fiind sustinute de fostul actor de comedie Beppe Grillo. Un sprijin stigmatizat de Enrico Letta care i-a condamnat pe cei care "vor sa aduca la ruine democratia reprezentativa". In legatura cu miscarea "forconi", el a evocat "o mica minoritate care nu reprezinta Italia".

Letta a denuntat in general fortele populiste, aparand cu putere Uniunea Europeana, a carei presedintie Italia o va asigura incepand cu 1 iulie 2014.