Fortele de interventie ale politiei ucrainene au incercat sa ia cu asalt piata Independentei din Kiev, in zorii zilei de marti, dar au fost nevoite sa se retraga, dupa ce au fost blocate de un aflux de manifestanti, scrie AFP. Secretarul american de stat John Kerry si-a exprimat "dezgustul" fata de decizia autoritatilor din Ucraina.

Politistii inarmati cu scuturi si casti s-au urcat in masinile politiei si au parasit piata, potrivit corespondentului France Presse din capitala Ucrainei.

Statele Unite si-au exprimat "dezgustul" dupa interventia politiei impotriva manifestantilor pro-UE din Piata Independentei, a afirmat John Kerry.

Washington "isi exprima dezgustul in fata deciziei autoritatilor ucrainene de a raspunde la manifestantiile pasnice din piata Maidan din Kiev cu fortele de interventie ale politiei, buldozere si bastoane, in loc sa le respecte drepturile democratice si demnitatea umana", a subliniat Kerry. "Acest raspuns nu este nici acceptabil, nici bun pentru democratie", a adaugat acesta.

Guvernul spune ca a vrut sa curete strazile de zapada

Premierul Mykola Azarov, care prezida in acelasi timp un consiliu de ministri, a sustinut ca operatiunile politiei nu au vizat decat deblocarea "drumurilor publice inzapezite".

Acesta a sustinut ca intrarea Kievului in Uniunea Vamala propusa de Moscova nu este de actualitate, afirmand in schimb ca Ucraina este pregatita sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana daca i se acorda un ajutor de 20 de miliarde de euro in investitii.

In piata Independentei, dupa plecarea miilor de politisti, opozitia a strigat victorie.

"Aici se face destinul Ucrainei!", a spus, de pe scena instalata in piata, printre corturi si baricade, unul dintre liderii opozitiei, Arseni Iatseniuk.

"Puterii ii e frica de ucraineni", a spus si liderul partidului Udar, boxerul Vitali Klitschko.

In piata, manifestantii au fost vizitati de secretarul adjunct de stat al SUA Victoria Nuland, sosita la Kiev cu o zi in urma pentru o tentativa de mediere, dupa ce fusese la Moscova.

Marti, protestatarii au fost vizitati de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton.

Politistii, care au reusit la inceput sa preia controlul asupra unei treimi a pietei, au fost blocati de un aflux de mii de manifestanti.

In ciuda ciocnirilor soldate cu raniti si de o parte si de alta, fortele de ordine au actionat de o maniera relativ calma, folosind scuturile pentru a impinge multimea.

11 manifestanti au fost arestati, potrivit opozitiei.

Politistii au fost nevoiti sa renunte si la preluarea controlului asupra Primariei

Un pic mai devreme, fortele de ordine au incerca sa prea controlul asupra primariei din Kiev, nu departe de piata Independentei, si in care opozitia si-a stabilit cartierul general de duminica.

Politia, care a recurs si la bastoane, a fost nevoita insa sa renunte, dupa ce a fost stropita cu un furtun de stingere a incendiilor, pe o temperatura de minus zece grade, si in fata unei multimi ostile.

Acest val de proteste a aparut dupa decizia puterii ucrainene, la finele lui noiembrie, de a renunta la semnarea acordului de asociere cu UE, negociat de mai multi ani, pentru a se orienta spre Rusia.

Moscova amenintase cu masuri de retorsiune si a promis miliarde de dolari Ucrainei, fosta republica sovietica cu 46 de milioane de locuitori, in profunda criza economica si financiara.