"Nkosi sikelel' iAfrika", Dumnezeu sa binecuvanteze Africa. Cu imnul sud-african a inceput marti, la Soweto, marea ceremonie de omagiu pentru Nelson Mandela, in prezenta unui numar impresionant de sefi de stat si a circa 40.000 de persoane, scrie AFP.

Toti sunt uniti de mandria de a aduce acestui erou universal un ultim omagiu demn de un gigant al secolului al XX-lea, care a stiut sa reconcilieze negrii si albii dupa decenii de segregare rasiala.

Presedintele SUA, Barack Obama, a salutat in Nelson Mandela "un gigant al istoriei": "Este dificil sa aduci omagiu oricarui om (...) dar este si mai dificil pentru un gigant al istoriei care a condus o natiune spre dretate", a spus Barack Obama, aplaudat calduros.

Stadionul Soccer City din Soweto nu era decat doua treimi plin, sub ploaie, dar multimea nu a incetat sa cante si sa danseze, asteptand inceputul ceremoniei, cu o ora intarziere.

Celelalte stadioane din aglomeratia urbana Johannesburg-Soweto, dedicate retransmiterii acestei ceremonii, erau goale.

Presedintele Jacob Zuma, omologul sau american Barack Obama braziliana Dilma Rousseff, alaturi de alte personalitati, sustin discursuri in fata a aproximativ o suta de sefi de stat si de guvern. Romania este reprezentata de premierul Victor Ponta. Din partea Frantei participa actualul presedinte, Francois Hollande, si predecesorul sau, Nicolas Sarkozy.

Jacob Zuma a fost huiduit in mai multe randuri la inceputul ceremoniei, in timp ce omologii sai Barack Obama si Robert Mugabe au fost aclamati atunci cand chipurile le-au aparut pe ecranele gigant amplasate pe stadion.

Toate acestea au ca scop salutarea unui parcurs exemplar al unui om care a petrecut 27 de ani in inchisoare pentru ca a luptat impotriva segregatiei rasiale din tara si inainte de a negocia o tranzitie pasnica incheiata cu alegerea sa ca presedinte, in 1994.

Ajuns la putere, acest campion al luptei pentru egalitate s-a transformat intr-un mare reconciliator, multiplicand gesturile de iertare fata de fostii opresori albi.

Dupa ceremonia oficiala de marti, ramasitele eroului national vor fi expuse timp de trei zile la sediul guvernului din Pretoria, fiind prevazute procesiuni in fiecare dimineata pe strazile capitalei.

Acestea vor fi transferate sambata in micul sat Qunu, in sud-estul rural al tarii, taramul stramosilor xhosas ai lui Mandela. Aici va fi inmormantat duminica alaturi de parintii sai si de trei dintre copiii sai, intr-o ceremonie traditionala, care amesteca crestinismul cu ritul xhosa.