Numeroase incidente s-au produs luni dupa ce sute de manifestatii au fost organizate in intreaga Italie de catre opozantii guvernului, afiliati miscarii protestatare "forconi", conform presei italiene, potrivit Mediafax.

La Torino (nord-vest) au avut loc mai multe incidente violente, ducand la paralizarea orasului. In cursul zilei au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si zeci de manifestanti anti-fiscalitate.

Dupa ce au blocat timp de o ora principalele gari din Torino stand pe sine, aproximativ o suta de manifestanti s-au indreptat catre sediul Equitalia, centrul de colectare a impozitelor.

Manifestantii au aruncat cu sticle, petarde si pietre asupra cladirii. Politistii au raspuns cu gaze lacrimogene. Paisprezece membri ai fortelor de ordine au fost raniti usor si trei masini de politie au fost avariate.

Protestatarii au perturbat de asemenea circulatia tramvaielor, provocand inchiderea mai multor magazine din zona.

Sute de manifestatii de acest tip au fost organizate in intreaga Italie pentru a protesta fata de sporirea fiscalitatii si pentru a cere demisia guvernului de coalitie condus de Enrico Letta, care este acuzat ca nu a facut nimic pentru sustinerea celor mai afectate categorii ale populatiei.

Adunarile si blocajele stradale au fost organizate mai ales la Roma, Venetia, Campania, in jurul Milano precum si a Palermo, Catana in Sicilia si in Sardinia.

Mai multe gari au fost blocate, precum cea din Genoa, provocand intarzieri in circulatia trenurilor catre frontiera franceza.

La Roma, in fata sediului regiunii Lazio, au fost aruncate petarde si fumigene iar 11 persoane au fost arestate, a precizat agentia Ansa.

Pornita in Sicilia, miscarea "forconi", ce are ca simbol furca taraneasca, a reunit agricultori preocupati de cresterea taxelor si impozitelor care se tem de disparitia fermelor mici.

Acestora li s-au adaugat ulterior artizani, comercianti, mici antreprenori si alte categorii profesionale.