Premierul ceh Jiri Rusnok a afirmat, fara sa isi dea seama ca este inregistrat, ca spera sa nu fie nevoit sa participe saptamana viitoare la funeraliile liderului sud-african Nelson Mandela in locul presedintelui ceh Milos Zeman care are o problema de sanatate. Inregistrarea a ajuns virala sambata, informeaza AFP.

In timp ce discuta cu ministrului apararii Vlastimil Picek, care se afla langa el vineri in Parlament, premierul Rusnok a afirmat: "Sper ca presedintele sa mearga. Gandul de a merge imi da fiori".

Discuti privata a fost surprinsa de microfoanele din Parlament si apoi transmisa vineri noapte de televiziunea publica ceha.

Presedintele ceh Milos Zeman, in varsta de 69 de ani, se afla in perioada de recuperare dupa o rana la genunchi si sunt sanse mari sa nu poata participa la funeralii.

"Imi poti spune cum va urca scarile pana la avion", l-a intrebat Picek pe Rusnok.

Premierul ceh, care trimisese vineri condoleante Africii de Sud, exprimandu-si "durerea profunda" provocata de moartea lui Mandela, a descris calatoria drept "a naibii de departe" inainte de a concluziona, in termeni vulgari, ca are o problema daca presedintele nu se poate deplasa.

Rusnok si-a cerut scuze sambata pentru cuvintele folosite intr-un mesaj scurt trimis presei cehe, adaugand ca "a fost nepotrivit sa spun asta".

Potrivit AP, Rusnok a explicat ca ii va fi dificil sa isi faca timp pentru aceasta deplasare inopinata in programul sau aglomerat pentru luna decembrie si a precizat ca in urmatoarele zile se va anunta cine va reprezenta Republica Ceha la funeraliile lui Mandela programate la 15 decembrie.