Cinci sute de mii de etnici maghiari din strainatate au primit cetatenie ungara sub legislatia in vigoare din 2011, informeaza Politics.hu. Candidatul cu numarul 500.000 a depus joi, la Budapesta, juramantul pentru obtinerea cetateniei ungare.

Aplicatiile pentru acordarea cu rapiditate a cetateniei ungare au fost posibile din 3 ianuarie 2011, conform prevederilor unei rezolutii adoptate de Parlamentul de la Budapesta pe 26 mai 2010.

La ceremonie a asistat premierul ungar, Viktor Orban, care a declarat cu aceasta ocazie ca in 2010, Ungaria a "rupt lacatele de la portile sale" si le-a deschis tutror celor care sustin ca sunt maghiari.

"Furtunile din istoria secolului al XX-lea i-au imprastiat pe maghiari in toata lumea, acum exista maghiari care traiesc in toate colturile lumii. Noi credem ca, indiferent de locul de rezidenta, toti sunt membri ai natiunii noastre", a declarat Orban.

Premierul maghiar a precizat ca, de la simplificarea procedurii de acordare a cetateniei, autoritatile au primit peste 540.000 de cereri pentru acordarea cetateniei ungare, din 90 de tari.