Un inalt oficial ucrainean, apropiat de presedintele Viktor Ianukovici, a declarat ca nu exclude abordarea subiectului unor alegeri anticipate in discutiile cu opozitia, intr-un interviu acordat televiziunii Kanal 5, citat de AFP.

"Trebuie sa avem negocieri, sa ne asezam la masa negocierilor si sa discutam cand vor fi prezentate propuneri", a declarat vicepremierul Serghei Arbuzov.

Acesta fusese intrebat daca puterea este pregatita sa discute cu opozitia una dintre principalele sale revendicari, organizarea de alegeri anticipate prezidentiale si legislative.

Arbuzov a facut aceste declaratii miercuri seara, cu o zi inainte de deschiderea, la Kiev, a summitului ministerial al OSCE, care ar putea fi dominat de criza politica din Ucraina si de tensiuni intre Rusia si occidentali, care se acuza reciproc de ingerinte in aceasta fosta republica sovietica.

Refuzul presedintelui Viktor Ianukovici, vinerea trecuta, de a semna acordul de asociere cu UE, in pregatire de trei ani, a declansat proteste ample ale populatiei si opozitiei, iar mii de oameni continua sa ocupe piata Independentei din Kiev.

Opozanta Iulia Timoshenko a cerut joi, din inchisoare, ca SUA si UE sa impuna sanctiuni impotriva presedintelui Viktor Ianukovici si a familiei sale, dupa dispersiunea violenta a unei manifestatii pro-violente din Kiev, potrivit unei declaratii transmise de avocatul sau.

"Sanctiuni tintite impotriva lui Ianukovici si a familiei sale reprezinta singurul limbaj pe care il inteleg, a afirmat Timoehenko, fost prim ministru si adversar al actualului presedinte la alegerile din 2010.