​Protestatarii pro-europeni din Ucraina au un aliat puternic in demersul lor - Biserica Ortodoxa a Patriarhatului din Kiev, una dintre cele trei Biserici Ortodoxe din Ucraina. Dupa ce sambata dimineata, la ora 04.30, le-a deschis manastirea Sf. Mihail pentru a se adaposti, iar o parte dintre preoti au facut sesiuni de rugaciune in piata Independentei din Kiev, liderul Bisericii a declarat, intr-un interviu pentru New York Times, ca biserica este alaturi de popor, sprijinind intrarea in Uniunea Europeana.

Protestatari in fata Catedralei Sf. MihailFoto: Agerpres/AP

"Biserica noastra este impreuna cu poporul. Sustine intrarea Ucrainei in Uniunea Europeana. Ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute sa intram in UE pentru a ne pastra statalitatea, pacea si pentru imbunatatirea vietii oamenilor", a declarat pentru NY Times liderul Patriahatului Kiev, Patriahul Filaret, in varsta de 84 de ani.

Pozitia bisericii conduse de Filaret este opusa celei a Bisericii Ortodoxe Rusesti, condusa de Patriarhul Kirill I, un aliat apropiat si important al presedintelui Vladimir Putin.

Pe masura ce Rusia a incercat, in ultimele luni, sa convinga Ucraina si alte foste republici sovietice sa intoarca spatele Europei, Kirill a oferit propriul sau mesaj spiritual. El a facut o vizita personala in Moldova, unde a denuntat occidentul si Europa ca locuriunde "moralul pur si simplu dispare", noteaza cotidianul american in editia online.

Filaret insa nu este atat de puternic sau influent precum Patriarhul rus. Biserica sa este una dintre cele trei entiitati ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, impreuna cu Patriarhatul Moscovei, al carei conducator raspunde direct lui Kirill, si mai mica Biserica Ortodoxa Autocefala. Exista si alte culte in Ucraina, inclusiv Bisierca Greco-Catolica, care domina partea de vest a tarii.

Potrivit NY Times, expertii considera ca acest pluralism face mai putin probabil ca liderii religiosi sa reprezinte pozitiile guvernului.

Mare parte dintre aceste bisericii au facut apel la incetarea violentelor si la rezolvarea pasnica a revoltei.

Insa gestul Patriahatului condus de Filaret de a adaposti protestatari raniti de jandarmi este vazut ca un moment de rascruce de organizatorii manfiestatiilor.

Oficialii bisericii le-au oferit protestatarilor paturi si ceai, si multi dintre ei au dormit pe covoarele catedralei, in timp ce un calugar intona rugaciuni. Participantii au descris experienta ca pe ceva aproape mistic.

Pana sambata dupa-amiaza, peste 10.000 de protestatari se adunasera in piata din fata manastirii. Voluntarii au adus mancare si haine si au pus bani in pungile puse la dispoziti de organizatori.

Filaret a afirmat ca presedintele s-a razgandit in urma presiunii de la Kremlin si nu a mai semnat acordurile cu UE, desi oamenii aveau incredere in el si in guvern.

"Nu avem iluzii legate de Europa. Europa are dezavantajele ei. Insa nu inseamna ca Europa te opreste sa fii crestin", a mai spus el.

"Daca Ucraina intra in UE, atunci se creeaza o mare forta democratica in lum, ceea ce inseamna UE si SUA. Aceasta este o mare forta democratica baza pe libertate, progres tehnologic si pace. Si aceasta forta poate influenta intreaga lume", a mai declarat el.

"Fara Ucraina, Rusia nu are o asa de mare influenta. Opinia mea personala, despre cum ar trebui sa iesim din aceasta situatie: mai intai, intrarea Ucrainei in UE. Apoi: demisia guvernului. Daca aceste conditii vor fi indeplinite, oamenii vor fi fericiti".