Pentru prima oara in 40 de ani, o majoritatea a americanilor crede ca influenta tarii lor este in declin si ca Statele Unite exercita la nivel mondial o putere mai mica decat in trecut, potrivit unui sondaj publicat marti si citat de AFP.

Acest sondaj al institutului Pew Research Center a fost efectuat in randul a 2.000 de persoane in perioada 30 octombrie si 6 noiembrie si arata de asemenea in premiera ca majoritatea americanilor cred ca SUA ar trebui "sa se ocupe de propriile afaceri" la nivel international.

"Pentru prima oara in aproape 40 de ani de sondaje, majoritatea persoanelor (53%) considera ca SUA joaca un rol mai putin important si mai putin puternic la scala planetara decat cu un deceniu in urma", subliniaza Pew, in acest studiu.

Aceasta cifra este mai mare cu 12 puncte in raport cu 2009 si aproape dubla in raport cu 2004, in perioada administratiei George W. Bush.

Aproximativ 70% dintre persoanele interogate considera ca SUA inspira mai putin respect decat in trecut, respectiv nivele similare celor de la finele celui de-al doilea mandat al lui George W. Bush.

Politica externa a actualului presedinte Barack Obama este puternic contestata: 56% o dezaproba, fata de doar 34% care o sustin.

"Americanii dezaproba in special gestionarea situatiilor din Siria, Iran, China si Afganistan", se arata in acest studiu.

Lupta antiterorista pare unul dintre singurele domenii unde mai multi americani apreciaza abordarea lui Barack Obama fata de cei care o dezaproba (51% fata de 44%).

Un alt aspect surprinzator al sondajului, pentru prima oara in aproape o jumatate de secol 52% dintre respondenti afirma ca SUA ar trebuie "sa se ocupe de propriile afaceri pe plan international si sa lase alte tari sa se descurce cum pot mai bine", fata de doar 38% care cred contrariul.

Cei care considera ca SUA actioneaza prea mult in incercarea de a rezolva problemele lumii (51%) considera in general ca problemele interne, in mod special economica, ar trebui sa fie prioritatea administratiei.