Unchiul tanarului lider nord-coreean Kim Jong-Un, prezentat mult timp ca mentorul sau, a fost dat afara din postul de inalta responsabilitate pe care il ocupa in cadrul armatei, iar apropiati de-ai sai au fost executati, au sustinut marti oficiali sud-coreeni, relateaza AFP.

Jang Song Thaek (aprilie 2012)Foto: Agerpres/AP

In cadrul unui discurs sustinut in fata unei comisii parlamentare, serviciile de informatii sud-coreene au indicat ca lui Jang Song-Thaek i-a fost luat postul de vice-presedinte al Comisiei de aparare nationala, organul de decizie cel mai puternic din tara, a raportat presei un deputat.

Daca se confirma, concedierea unchiului lui Kim Jong-un va reprezenta cea ma semnificativa destituire politica in sanul puterii nord-coreene, de la venirea la putere a tanarului lider in decembrie 2011, care i-a succedat tatalui sau, Kim Jong-il.

In timpul unei reuniuni convocate de urgenta cu comisia parlamentara, serviciile de informatii sud-coreene au precizat ca Jang "fusese recent dat afara din postul sau si doi apropiat ai sai, Ri Yong-Ha si Jang Soo-Kil, executati in public in mijlocul lunii noiembrie". "Toti membrii armatei au fost informati de aceste executii", a precizat deputatul.

Jang Song-Thaek, sotul surorii lu Kim Jong-il, a fost timp de cateva decenii unul dintre personajele cheie ale regimului nord-coreene, condus de trei generatii de Kim, de la finalul celui de-al doilea razboi mondial. El a fost cel care l-a sprijinit pe nepotul sau in primii pasi in fruntea tarii.

In varsta de 67 de ani, Jang a cazut in dizgratie in 2004 in urma unor suspiciuni de coruptie. Trimise in "reeducare" ca otelar, a fost reabilitat anul urmator si promovat in 2007 in fruntea administratiei Partidului Muncitorilor, ceea ce i-a dat puteri asupra politiei si justitiei.

El a ocupat un rol de prim plan in special dupa atacul cerebral al lui Kim Jong-il in 2008 si a fost deseori considerat numarul doi al regimului.

Sotia sa, Kim Kyong-Hui, 67 de ani, este in centrul puternii de 40 de ani. In septembrie 2010, a fost ridicata la gradul de general cu patru stele.