Mii de romani din Italia au participat la evenimentele organizate de asociatiile din diaspora cu prilejul Zilei Nationale in toata Peninsula. La Roma, ziua de 1 Decembrie a fost celebrata in doua locatii, devenite de multi ani traditionale. Asociatia Romanilor din Italia a invitat mii de romani la un adevarat concert- maraton de cinci ore- "Impreuna pentru a ne cunoaste mai bine", gazduit de Teatrul Tendastrisce. In cealalta parte a Romei, la Auditorium Seraphicum, a avut loc concertul "Acasa la Romani", organizat de "Asociatia Vocea Romanilor".

HotNews.roFoto: Hotnews

"In cele doua zile dedicate evenimentului, 30 noiembrie si 1 decembrie, am estimat o prezenta totala de 20.000 de persoane, atat la Targul de afaceri organizat sambata, cat si la cele doua concerte. Cel mai emotionant moment cred ca a fost atunci cand a urcat pe scena Mirel Magop, romanul care a refacut traseul lui Badea Cartan, pe jos, din Romania pana in Italia. Am simtit o mare caldura din partea publicului", ne-a declarat Eugen Terteleac, presedintele ARI.

"Sa nu uitati limba romaneasca"

La concert au fost prezenti, din partea autoritatilor romanesti, ministrul Cristian David si ambasadoarea Dana Constantinescu, care a adresat urarile misiunii diplomatice catre romanii din Peninsula. A amintit ca pe 30 noiembrie a fost sarbatorit Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei si al romanilor de pretutindeni. Dana Constantinescu i-a invitat pe romani sa nu-si piarda identitatea si, chiar daca traiesc si muncesc peste granite, sa nu uite limba romaneasca.

"Primaria Romei nu a raspuns invitatiei noastre"

Spre deosebire de alti ani, la concertul de la Tendastrisce nu au participat reprezentanti din Campidoglio, Primaria Romei: "Anul trecut si acum doi ani, l-am avut printre noi pe fostul primar al Romei, Gianni Alemanno, a spus Eugen Terteleac pentru HotNews.ro. Anul acesta am trimis invitatie actualului primar, Ignazio Marino, dar nu am primit niciun raspuns".

Spectacole in toata Italia

Alte spectacole au avut loc atat in marile orase precum Milano, Torino, Bologna, Padova, Prato, cat si in mici localitati cu numeroase comunitati de romani: Cesano (langa Roma), Marsciano (in Umbria, langa Perugia), Sezze (regiunea Lazio), Cassano D'Adda (langa Milano).

2000 de romani la Villafranca

VIDEO Villafranca

La Villafranca, langa Verona, in regiunea Veneto, au avut loc doua serate dedicate Zilei Romaniei. Pe 30 noiembrie, invitat special al comunitatii a fost solista Maria Ciobanu, care a cantat alaturi de Ionut si Doinita Dolanescu.

Pe 1 decembrie, Catalin Mustetea, ales doar de cateva luni consilier in primarie, a organizat prima serbare romaneasca in calitate de membru al administratiei locale. "Au venit peste 2000 de romani, nici noi nu ne asteptam la o asemenea participare plina de entuziasm. Nu mai erau locuri nici in picioare, am primit chiar o avertizare ca am depasit capacitatea salii! Cel mai emotionant moment a fost acela cand am intonat cu totii imnul Romaniei, in timp ce pe scena se aflau reprezentantii orasului, de la primar, la consilieri. si-au dat seama si ei de forta comunitatii si ne-au felicitat pentru obiceiurile frumoase pe care le avem", ne-a declarat Catalin Mustetea pentru HotNews.ro.

"Am contribuit fiecare cum am putut, pentru ca fiii nostri sa nu-si uite traditiile"

La Cesano, langa Roma, romanii au sarbatorit punand bani mana de la mana: "Ne-au ajutat si cativa prieteni italieni, cu care colaboram de cativa ani, a declarat pentru HotNews.ro Trifan Moga, presedintele Asociatiei "Cuore Romania" si organizatorul serbarii romanesti.

"Nu suntem un popor mort"

Originar din Tarnaveni, locuieste la Cesano de 21 de ani si e angajat ca gradinar. "Aici am demonstrat ca suntem o comunitate mica in oraselul nostru, dar care vrea sa schimbe imaginea romanilor din Italia. Fara bani sau ajutor din Romania. Unii ne-am luat cate o zi libera, am pregatit sala, am decorat scena cu covoare traditionale, fiecare a adus ce a putut. Copiii au invatat cate o poezie, au repetat seara acasa, in grupuri de doi sau trei. Costumele populare le-au adus parintii din tara. Cand a urcat pe scena grupul de 20 de copii, ne-am emotionat cu totii. Aveam si eu lacrimi in ochi. Ce sadim azi in inima copiilor nostri, chiar departe de casa, va sadi mai incolo.

Nu suntem un popor de talhari sau de betivi, asa cum incearca sa ne "picteze" unii italieni. Nu suntem nici un popor mort, ci avem traditii si avem ce sa transmitem copiilor nostri. Unii au venit in Italia pentru bani, pentru masina, pentru a-si construi o casa. In viata, nu e importanta insa doar partea materiala. Masina si celularele trec, istoria ramane".