Statele Unite vor distruge o parte din arsenalul chimic sirian, intre care produsele chimice cele mai periculoase, in largul marii, la bordul uneia dintre navele sale, a anuntat sambata Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), potrivit AFP.

"Directorul general (al OIAC) a informat ca operatiunile de neutralizare (a armelor chimice, n.r.) vor fi efectuate pe mare, la bordul unei nave a Statelor Unite, utilizand tehnica hidrolizei", se arata intr-un comunicat difuzat de OIAC.

"O nava este in prezent in curs de modificare pentru a putea efectua operatiunile", a adaugat organizatia, care, contactata de AFP, a refuzat sa precizeze numele acestei nave.

Armamentul sirian cel mai periculos trebuie transportat in afara tarii aflate in razboi inainte de 31 decembrie, conform unui acord al Consiliului executiv al OIAC stabilit la mijlocul lunii noiembrie.

Administratia Barack Obama a propus distrugerea unei parti a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo apartinand unei agentii guvernamentale americane, in Marea Mediterana, relateaza Mediafax. Planul prevede distrugerea unei parti a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, in Marea Mediterana, perimetrul unde se va desfasura operatiunea urmand sa fie securizat de nave militare americane.

Saptamana trecuta, Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) anunta ca analizeaza posibilitatea distrugerii in mare a armamentului chimic sirian, in contextul in care niciun stat nu accepta sa gazduiasca operatiunea pe propriul teritoriu. Potrivit unui purtator de cuvant al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian in mare este o alternativa posibila la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat. O misiune comuna a OIAC si a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian pana la jumatatea anului 2014. Albania, Belgia si Norvegia au respins solicitarile privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerand ca operatiunea ar fi riscanta.

Pe fondul presiunilor internationale si pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.