Uniunea Nationala Belgiana a producatorilor de cartofi prajiti (Navefri-Unafri) a demarat o campanie pentru a convinge UNESCO sa includa popularii cartofi prajiti belgieni ("frites") pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

"O portie de "frites" inseamna ceva mai mult decat un produs, se regaseste in intreaga Belgie si este un simbol al culturii noastre aflate la imbinarea dintre influenta germanica si cea latina", a declarat vineri pentru EFE presedintele Navefri-Unafri, Bernard Lefavre.

"In Belgia exista trei regiuni si toate dispun de competente in domeniul culturii, de aceea este nevoie sa obtinem sprijinul tuturor regiunilor, dat fiind ca UNESCO are relatii doar cu state", nu cu regiuni, a mai spus Lefavre.

Presedintele Navefri-Unafri a explicat ca a profitat de faptul ca in aceste zile se desfasoara in Flandra "Saptamana cartofilor prajiti" pentru a convinge autoritatile flamande sa sustina candidatura Belgiei. Sprijinul flamand ar usura mult procedurile, mai spune Lefavre.

Potrivit datelor Navefri-Unafri, 95% din belgieni consuma "frites" cel putin o data pe an, iar doua treimi dintre belgieni fac acest lucru lunar.

"Este o traditie bine organizata, prezenta de la nord la sud", remarca reprezentantul Navefri-Unafri, uniune infiintata in 1984 pentru a proteja interesele producatorilor de cartofi prajiti belgieni si care reuneste circa 5.000 de membri.