China a dat ordin sa decoleze de urgenta avioanele sale de vanatoare pentru a supraveghea avioane americane si japoneze intrate in zona sa de aparare aeriana, a anuntat presa oficiala din Beijing, citata de AFP.

J-20Foto: Captura Youtube.com

"Mai multe avioane de lupta au fost trimise de urgenta pentru a verifica identitatea" avioanelor americane si japoneze intrate in zona de identificare aeriana stabilita de Beijing in week-end-ul trecut, a anuntat China Noua, citand un responsabil al armatei aerului, Shen Jinke.

Patrula chineza, care a fost formata din minim doua avioane, a identificat doua avioane americane de supraveghere si zece aparate japoneze, printre care si un avion de lupta F-15, a precizat Shen.

Misiunea sa a constat in supravegherea avioanelor straine de lupta in zona "pe toata durata deplasarii, identificandu-le rapid".

Sambata trecuta, autoritatile din China au instaurat unilateral o zona aeriana de identificare pe o mare pare a Marii Chinei Orientale, intre Coreea de Sud si Taiwan, incluzand un mic arhipelag controlat de Tokyo, insulele Senkaku, si revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.

Presa de stat ceruse vineri o reactie "ara ezitare" in cazul violarii de catre Japonia a regulilor fixate pentru aceasta zona.

Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud au refuzat sa ia in considerare aceasta zona.

In virtutea acestor reguli, avioanele care se aventureaza in zona trebuie sa-si prezinte planul de zbor, sa-si anunte nationalitatea si sa ramana in contact radio cu autoritatile chineze

"Trebuie sa luam fara ezitare contra-masurile oportune cand Japonia refuza" sa se plieze, a scris Global Times, un cotidian reputat pentru tonul sau nationalist.

Japonia si Coreea de Sud au afirmat joi ca au trimis avioane in aceasta zona, fara sa ia legatura cu autoritatile chineze, dupa un zbor efectuat la inceputul saptamanii de doua bombardiere americane.

La randul sau, China a amplasat patrule de avioane de lupta, in misiuni de rutina, a scris China Noua.

Prezentata drept conforma cu practicile internationale curente, actiunea Beijingului a starnit o furtuna diplomatica in regiune.

Washingtonul intretine aliante stranse cu Tokyo si Seul, iar analistii apreciaza ca nici China si nici Japonia nu doresc o confruntare armata.

Dar liderii chinezi se confrunta cu o puternica presiune interna, dezvaluita inclusiv de Global Times intr-un editorial pe un ton martial la adresa Japoniei.

"Daca Statele Unite nu merg prea departe, nu ii vom tinti in zona noastra de protectie. Ceea ce trebuie sa facem acum este sa contram cu fermitate orice actiune provocatoare a Japoniei", subliniaza cotidianul.

Potrivit sursei citate, "daca Japonia trimite avioane deasupra acestei zone, avem toata legitimitatea sa ne trimitem avioanele in propria lor zona", ceea ce ar putea conduce la tensiuni "similare celor din Razboiul Rece intre Statele Unite si Uniunea Sovietica".

Beijingul acuza Statele Unite si Japonia, care detin amandoua zone de identificare similare de decenii, de dublu discurs.

"Japonia sa renunte mai intai la a sa (infiintata in 1969 - n.r.), si noi am putea lua in calcul sa o desfiintam pe a noastra peste 44 de ani", a ironizat joi purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Apararii, Yang Yujun.

La randul sau, cotidianul japonez Yomiuri Shimbun a anuntat vineri ca SUA si Japonia vor sa-si intareasca cooperarea militara in regiune, afirmand ca avioane nipone E-2C de detectie vor stationa permanent la Okinawa, in timp ce dronele americane US Global Hawk vor deveni in scurt timp operationale.

Si Uniunea Europeana a criticat demersul Chinei, seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, exprimandu-si temerea ca infiintarea acestei zone ar putea contribui la tensionarea suplimentara a relatiilor din regiune.