Traian Basescu s-a alaturat vineri dimineata celorlalti 27 sefi de state si guverne ai Uniunii Europene care se intalnesc cu liderii tarilor din Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan).

Traian Basescu la VilniusFoto: Hotnews

La inceputul intalnirii, presedintele Romaniei a afirmat ca summitul de la Vilnius este un pas inainte pentru Republica Moldova si Georgia, care vor parafa Acordul de Asociere, dar nu si pentru Ucraina, care nu va semna acest acord.

Summitul Parteneriatului Estic (PaE) a inceput joi la Vilnius. Uniunea Europeana incearca sa continue procesul de extindere spre Est, o misiune pentru care Bruxelles-ul, potrivit multor analisti, nu se dovedeste a fi pregatit in fata actiunilor de forta ale Moscovei. Miza "vedeta" a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere.

In ciuda negocierilor de joi seara, prelungite pana tarziu in noapte, liderii europeni nu au reusit sa ajunga la un acord cu presedintele ucrainean, Viktor Yanukovitch. Surse din interiorul negocierilor sustin ca, la un moment dat, europenii ar fi fost dispusi sa renunte inclusiv la conditia eliberarii Iuliei Timoshenko.

Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care a parafat acest acord vineri, 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Exista intentia de a grabi parcursul european al Republicii Moldova, fiind luata in calcul chiar o posibila ridicare a vizelor in prima jumatate a lui 2014.