Atat Japonia cat si Coreea de Sud au efectuat zboruri neanuntate in zona de aparare aeriana instituita recent de China, sfidand astfel decizia autoritatilor de la Beijing, dupa un prim gest similar facut de americani, informeaza BBC.

UPDATE China a decis sa trimita avioane de lupta in spatiul aerian din Marea Chinei de Est care sa patruleze zona, informeaza presa de la Beijing, citata de BBC.

O aeronava japoneza a efectuat "o activitate de supraveghere" de rutina asupra zonei Marea Chinei de Est, a declarat un purtator de cuvant guvernamental.

Coreea de Sud a efectuat, de asemenea, un zbor in zona de aparare aeriana chineza, a afirmat ministrul sud-coreean al Apararii.

China sustine ca aeronavele care tranziteaza zona, perimetru care include arhipelagul Senkaku, ansamblul de insule aflate sub controlul Japoniei si revendicat de China sub numele de Diaoyu, sunt o sursa de crestere a tensiunilor dintre cele doua tari.

Zona de aparare aeriana include o stanca scufundata despre care Coreea de Sud sustine ca face parte din teritoriul sau.

Doua bombardiere americane au zburat timp de peste doua ore in spatiul aerian din Marea Chinei de Est fara a anunta autoritatile chineze, intr-un gest vazut ca o "sfidare" la adresa Chinei, scrie New York Times.

Reamintim ca Beijingul a anuntat sambata stabilirea unei "zone de identificare si aparare aeriene" in Marea Chinei de Est, perimetru care include insulele aflate sub controlul Japoniei, dar care sunt revendicate de China. Masura a provocat proteste aprinse la Tokyo.

Oficiali ai Pentagonului au declarat, citati de NY Times, ca zborul celor doua bombardiere B52 a facut parte dintr-o misiune de rutina planificata inainte ca guvernul chinez sa-si anunte oficial pretentia controlului asupra spatiului aerian din Marea Chinei de Est.

Anterior, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, declarase ca SUA sunt "profund ingrijorate" de decizia Chinei, calificand-o drept "o incercare de destabilizare si schimbare a status quo-ului din zona".