Germania si Franta s-au alaturat Marii Britanii in demersul de elaborare a unor masuri de limitare a imigratiei in interiorul granitelor Uniunii Europene, alimentand astfel tensiunile provocate de aceste initiative inaintea summitului de la Vilnius, scrie joi publicatia Financial Times, citata de Agerpres. Berlinul si Parisul impartasesc ingrijorarea premierului britanic David Cameron, in opinia caruia valul de imigranti romani si bulgari asteptat anul viitor, odata cu liberalizarea pietei muncii, ar putea aduce mai multe voturi partidelor populiste si de extrema-dreapta la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Astfel, noua coalitie a cancelarului german Angela Merkel s-a angajat miercuri sa ia masuri de prevenire a "cererilor nejustificate de obtinere a unor ajutoare sociale", incercand astfel sa descurajeze "imigratia generata de saracie" ce provoaca probleme in unele orase.

In acelasi timp, guvernul francez a cerut inasprirea controalelor pentru lucratorii temporari veniti din alte tari, anuntand miercuri masuri de prevenire a ceea ce a numit abuzul privind normele europene care reglementeaza angajarea temporara a lucratorilor din alte state. Problema imigratiei a fost abordata in Franta de Frontul National, de extrema dreapta, pe care sondajele il plaseaza pe o pozitie fruntasa in perspectiva alegerilor europarlamentare, la fel cum este si cazul formatiunii UKIP din Marea Britanie.

Problema imigratiei se afla si in atentia reuniunii de joi si vineri a liderilor europeni, care se intalnesc la Vilnius la summitul Parteneriatului Estic. Cu aceasta ocazie, premierul britanic va explica planul sau de revizuire substantiala a politicii privind imigratia. El vrea ca liderii europeni sa discute despre modificarea tratatelor europene pentru a preveni "migratii masive" in viitor, atunci cand state mai sarace se vor alatura blocului comunitar. Acest plan a fost sever criticat in estul Europei si l-a determinat pe comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, sa avertizeze Marea Britanie ca risca sa devina "tara cea rea".

Totusi, desi se gandesc si ele la masuri antiimigratie, guvernele de la Paris si Berlin nu sprijina ambitia lui Cameron de a revizui tratatele europene in sensul restrangerii dreptului liberei circulatii in interiorul Uniunii Europene.

Tonul acestei dezbateri a provocat ingrijorare in estul Europei. "Nu puteti avea dreptul de a va stabili companiile la Bucuresti sau Sofia pentru a beneficia de costul redus al fortei de munca fara sa acceptati si lucratorii din Romania si Bulgaria in tara voastra", a avertizat eurodeputata Monica Macovei, citata de Financial Times.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, dupa o discutie cu David Cameron, ca "libertatea de miscare este un principiu fundamental prevazut in tratatele europene si el trebuie aparat". Barroso a admis ca fluxurile de imigranti pot antrena 'provocari', dar a precizat ca normele europene contin deja dispozitii care sa previna posibilitatea de a abuza de sistemele de protectie sociala.