Summitul Parteneriatului Estic dintre Uniunea Europeana si sase foste republici sovietice se deschide joi, la Vilnius, dar este umbrit de refuzul Ucrainei, principala miza a acestei reuniuni, de a semna acordul de asociere cu europenii, scrie AFP, in timp ce agentia Reuters afirma ca presedintele ucrainean Viktor Ianukovici s-a dovedit o nuca tare pentru diplomatii de la Bruxelles.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

In loc sa salute un pas importante pe calea europeana, liderii europeni s-au trezit in fata unui lider de tip sovietic, care a transformat summitul intr-o negociere geopolitica, privind atent la sprijinul de care se bucura in randul oligarhilor, in conditiile in care doreste sa fie reales in 2015.

Seful statului ucrainean, in varsta de 63 de ani, va participa totusi la summit, dar liderii europeni se pot astepta sa auda un mesaj care poate fi rezumat astfel: "Daca vreti sa nu fac un targ cu Rusia, dati mai multi bani", noteaza Reuters.

"Bomboane frumos ambalate", a caracteriza Ianukovici, marti, asistenta financiara in valoare de 610 milioane euro oferita de Bruxelles, in conditiile in care, sustine acesta, orientarea economiei Ucrainei spre UE ar avea nevoie de cel putin 20 de miliarde anual.

Cu siguranta, unii lideri europeni ii vor reprosa lui Ianukovici ca nu a eliberat-o din inchisoare pe Iulia Timoshenko, pe care o considera o amenintare pentru realegerea sa in functia de presdinte.

Un electrician nascut in apropierea orasuli Donetsk, in apropierea granitei cu Rusia, Ianukovici vine cu toate semnele unui trecut dur, inclusiv doua condamnari in inchisorile sovietice pentru furt si agresiune, cand era tanar.

Acestea au fost sterse din dosarul public atunci cand a intrat in politica. A reusit sa ajunga guvernator al Donetskului, baza industriala pentru unii dintre cei mai bogati oameni ai Ucrainei de azi, iar ulterior premier sub presedintele Leonid Kucima.

Primul mare revers, despre care analistii afirma ca explica multe din reflexele sale politice de azi, a avut loc in 2004, cand rezultatele oficiale aratau ca a castigat presedintia, la care a fost insa nevoit sa renunte in urma Revolutiei Portocalii.

Unul dintre liderii acelor proteste a fost Timoshenko, declansand un conflict care nu s-a stins nici acum. Invinsa foarte strans de Ianukovici in 2010, Timoshenko a fost inchisa anul urmator sub acuzatia de abuz de putere.

Liderii europeni considera ca este vorba despre un proces politic.

Dupa revenirea in fruntea tarii, Ianukovici a parut ca justifica temerile occidentalilor legate de reorientarea Ucrainei spre Moscova, dupa ce a convenit rapid sa extinda termenul de sedere a Flotei rusesti din Marea Neagra la Sevastopol pana in 2042.

Dar, dupa ce Rusia a refuzat in continuu sa ofere gaze naturale la un pret mai mic, a continuat calea unei cooperari mai stranse cu Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, comportamentul sau seamana cu cel al unui lider din epoca sovietica. In ciuda faptului ca are relatii nu foarte bune cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat la Moscova in 9 noiembrie, in imediata apropiere a summitului de la Vilnius, starnind la Bruxelles temeri legate de un joc dublu.

"Ianukovici nu este o persoana care sa se bazeze pe calcule rationale. Stilul sau de gandire difera de cel al politicienilor occidentali, care prefera analize rationale ale situatiei. Ianukovici se bazeaza pe intuitie, pe vocea sa interioara si pe propria sa experienta", explica analistul Volodimir Fesenko.

"Este un politician clasic pentru epoca post-sovietica si este complet diferit de colegii sau occidentali", adauga Fesenko, de la think-tank-ul Penta.

Este dificil de inteles, un barbat care nu isi arata cartile din mana si ramane greu de inteles chiar si pentru cei apropiati de el. "Cercul sau de cunostinte este foarte strans si nu stim nici macar cine sunt cei mai apropiati oameni de el, cu cine merge la vanatoare, cu cine joaca tenis", continua Fesenko.

Una dintre dificultatile cu care s-au confruntat trimisii speciali ai UE, in incercarea de a rezolva dosarul Timoshenko, a fost legat de faptul ca presedintele Ucrainei privea negocierile ca o forma de presiune, a explicat un diplomat.

Iar astfel de presiuni nu merg intotdeauna. "Are un caracter puternic", spune analistul politic Mihailo Pohrebynsky. "Nu cedeaza la presiune decat atunci cand nu mai poate rezista".

De altfel, acesta a si declarat, miercuri: "Dosarul Iulia Timoshenko nu ar trebui sa fie un obstacol pentru integrarea Ucrainei in UE. Ce este UE - un tribunal?"

O caracteristica a stilului sau de conducere a fost consolidarea puterii oligarhilor si imbogatirea unui cerc de rude si prieteni, printre care si fiul sau cel mai mare, - ceea ce ucrainenii numesc "Familia".

Iar principalul sau obiectiv politic este realegerea pentru inca un mandat de cinci ani in fruntea statului. Avand in vedere popularitatea de care se bucura acesta tema in randul populatiei, este de asteptat sa mentina dialogul cu UE.

"Ianukovici va arata ca nu vrea sa paraseasca procesul de negociere, ca este gata sa continue", spune Fesenko. "Nu vrea sa infurie Occidentul, si nici sa rupa relatiile, care sunt importante pentru el inaintea alegerilor din 2015."