Senatul italian a aprobat miercuri excluderea lui Silvio Berlusconi din Parlament, dupa ce fostul premier a fost condamnat definitiv la inchisoare pentru frauda fiscala, in dosarul "Mediaset". Masura are efect imediat, informeaza Reuters.

Senatul italian a decis excluderea lui BerlusconiFoto: Captura TV SKY

La 17.42, ora Italiei, Senatul de la Roma a hotarat demiterea de facto a lui Silvio Berlusconi din functia de senator, cu 192 voturi pentru, 113 contra e 2 abtineri. A fost aplicata, astfel, o lege din 2012, asa numita "Legea Severino", potrivit careia membrii guvernului sau parlamentarii, daca sunt condamnati definitiv, isi pierd functiile. In luna august, Berlusconi a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare pentru frauda fiscala in dosarul "Mediaset".

In timpul ce parlamentarii votau in aula Palatului Madama - sediul Senatului, Silvio Berlusconi se afla la cativa kilometri departare, in centrul Romei, in fata sustinatorilor sai. A declarat ca "azi e o zi amara, o zi de doliu pentru democratia italiana". El s-a declarat mereu "nevinovat" si "victima a unei magistraturi controlat de "extrema stanga".

Imbracat in negru, Berlusconi a citat, in fata propriilor sustinatori, un vers din imnul Italiei: "Suntem gata sa murim".

"Trebuie sa ramanem in lupta, nu trebuie sa disperam daca liderul de centru-dreapta nu mai e senator. Exista lideri ai altor partide care nu sunt parlamentari", le-a mai transmis Berlusconi.

Astfel, Il Cavaliere, cel care a dominat politica italiana timp de 20 de ani, a sustinut ca poate continua sa conduca Forza Italia si din afara Parlamentului.

Odata cu excluderea din Senat, Berlusconi isi pierde si imunitatea parlamentara.

Consecinte

Berlusconi stie ca, odata cu iesirea din Senat, pierde si dreptul de a se prezenta ca si candidat la alegerile din Italia. "Nu ar putea candida, timp de sase ani, nici macar in functia de consilier local", a declarat Carlo Grosso, expert de drept penal, pentru TGCom 24.

Berlusconi, odata ce a devenit un cetatean ca oricare altul, ar putea fi chiar arestat, mai ales avand in vedere ca este cercetat in alte dosare, printre care asa numita afacere "Rubygate", pentru care a fost deja condamnat in prima instanta la sapte ani de inchisoare.