Afganistanul vrea sa reintroduca lapidarea ca pedeapsa pentru adulter, dupa cum reiese din proiectul noului cod penal. Modificarea legislativa are loc la 12 ani dupa ce talibanii au fost indepartati de la putere, informeaza The Telegraph.

Propunerea legislativa a socat activistii pentru drepturile omului si va descuraja donatorii care au transferat in ultimii ani miliarde de dolari in Afganistan pentru reconstructia tarii.

O astfel de miscare ar fi vazuta drept un nou pas inapoi facut la sfarsitul unui an in care drepturile femeilor au fost subminate prin masuri legislative.

Human Rights Watch cere donatorilor internationali sa inghete fondurile catre Afganistan in cazul in care guvernul de la Kabul hotaraste sa continue planurile de a modifica codul penal al tarii astfel incat sa permita lapidarea publica.

"Este cat se poate de socant ca dupa 12 ani de la caderea guvernului taliban, administratia Karzai ar putea reintroduce lapidarea ca pedeapsa. Presedintele Karzai trebuie sa demonstreze macar un angajament de baza fata de drepturile omului si sa respinga propunerea", a declarat Brad Adams, directorul pentru Asia al Human Rights Watch.

Proiectul legislativ, realizat de un grup de lucru condus de Ministerul Justitiei, prevede ca persoanele necasatorite care comit adulter sa fie supuse la 100 de lovituri de bici. Daca persoana adultera este casatorita, atunci pedeapsa este lapidarea intr-un spatiu public.

Moarte prin lapidare a fost folosita ca pedeapsa pentru adulter in timpul regimului taliban, o perioada de brutalitati care a inclus interdictii asupra radiourilor, televiziunilor si muzicii si care s-a incheiat in 2001, odata cu intrarea fortelor NATO in Kabul.

De atunci, drepturile omului, in general, si drepturile femeilor, in special, au fost citate frecvent ca o masura a progresullui inregistrat sub guvernul presedintelui Hamid Karzai.