Opozantii pro-europeni isi mentin mobilizarea marti, in Ucraina, in special la Kiev, unde aproximativ 200 dintre ei, echipati cu corturi si infruntand frigul din Piata Europei, scandeaza sloganuri pro-europene in apropierea guvernului, scrie AFP, in conditiile in care guvernul a recunoscut pentru prima oara ca a fost descurajat de Moscova sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

"Ucraina este Europa!", scandau sute de tineri veniti sa manifesteze marti in centrul Kievului, bravand frigul si chiar si insultele, in conditiile in care ucrainenii pro-rusi ii acuza de tradare.

"Vreau ca Ucraina sa aiba un viitor de calitate, sa semneze acordul cu UE", a afirmat Vladislav, 17 ani, care a absentat marti de la cursurile Universitatii Taras Sevcenko din Kiev pentru a manifesta impotriva respingerii, de catre guvern, a unui acord de asociere cu UE.

"Este mai important sa fiu astazi aici", spune acest tanar, inarmat cu un mare steag galben-albastru.

Ca si el, sute de studenti ucraineni, la Kiev, si mii de tineri la Lvov si Ivano-Frankivsk, in vestu tarii, isi manifesta dezacordul fata de decizia autoritatilor.

In cursul zilei, temperatura maxima a fost de doar un grad Celsius la Kiev si primii fulgi de zapada au inceput sa cada pe strazile capitalei.

Privind la tinerii care striga cu entuziasm slogane anti-rusesti, Valentina Suslina, in varsta de 47 de ani, nu-si ascunde iritatia.

"Sunteti toti platiti de Occident! Sunteti tradatori!", spune ea, oprindu-se cateva minute in fata unui grup de studenti.

"Am ascultat discursul primului ministru. A spus ca UE voia sa fie inghetate salariile si alocatiile sociale. Cati oameni ar fi suferit!", adauga ea.

Ucraina recunoaste ca acordul nu a fost semnat la presiunile Rusiei

Marti, premierul ucrainean a recunoscut pentru prima oara ca Rusia a descurajat Kievul sa semneze un acord de asociere cu UE, in conditiile in care Moscova si-a exprimat furia fata de criticile europene formulate in privinta deciziei Ucrainei.

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut liderilor europeni sa inceteze cu "comentariile sarcastice" asupra situatiei din Ucraina, afirmand ca semnarea unui acord ar fi constituit o "tradare majora" fata de economia rusa.

"Ar fi trebuit sa consimtim sa sugrumam sectoare intregi ale economiilor noastre pentru a le face pe plac", a declarat Putin, in fata presei, in cadrul unui summit italo-rus la Trieste, in Italia.

Seful guvernului ucrainean, Mykola Azarov, a confirmat marti, in fata presei straine din Kiev, ca decizia Ucrainei de a suspenda semnarea acordului cu UE a fost inspirata de Moscova.

"Ne-au spus foarte clar: suntem pregatiti sa examinam cu voi si cu UE toate problemele, dar amanati semnarea acordului, discutam, cadem de acord si dupa aceea semnati", a sustinut Azarov.

Tonul declaratiilor dintre UE si Rusia a urcat sensibil dupa ce Ucraina a anuntat, saptamana trecuta, suspendarea pregatirilor pentru semnarea acestui acord, care era programata in cadrul summitului Parteneriatului Estic de joi si vineri, la Vilnius.

"Un camp de lupta intre UE si Rusia"

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, liderii europeni vor adopta la summit o declaratie care va avertiza Rusia fata de ingerinta sa in afacerile interne ale vecinilor sai.

"Ucraina nu vrea sa fie un camp de lupta intre Rusia si UE", a subliniat si Azarov, marti.

Acesta a acuzat UE si FMI ca nu au luat in calcul adevaratele probleme economice ale Ucrainei si nu au oferit sprijinul necesar care sa permita semnarea acestui acord.

Luni, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a aparat decizia guvernului sau, afirmand ca ea a fost motivata doar de interesele ucrainenilor cei mai defavorizati.

Acesta a reiterat marti aceleasi afirmatii.

Iulia Timoshenko a intrat in greva foamei

Opozanta sa cea mai apriga, fostul premier Iulia Timoshenko, a anuntat in aceeasi zi ca va intra in greva foamei, in semn de solidaritate cu manifestantii, "pentru a cere ca Ianukovici sa semneze acordului de asociere cu UE".

"Va cer, dragii mei concentateni, sa ne marim in fiecare zi fortele in pietele tarii. Va cer sa ridicam un val de mobilizare fara precedent, pentru ca mafia autoritara a lui Ianukovici sa nu poata impiedica revenirea istorica la adevarata noastra familie", afirma aceasta, intr-un mesaj citit de avocatul ei.

Timoshenko ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare.

Una dintre conditiile UE pentru semnarea acordului de asociere era eliberarea Iuliei Timoshenko, condamnata pentru abuz de putere.

UE: Oferta de asociere este in continuare valabila

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si al Comisiei, José Manuel Barroso, au declarat, intr-un comunicat, ca oferta UE se afla "in continuare pe masa" negocierilor, si au criticat atitudinea Rusiei, afirmand ca "dezaproba puternic pozitia si actiunile" acestei tari.

Ucraina se afla intr-o situtie economica dificila, iar Rusia a amenintat cu represalii comerciale in cazul semnarii acordului.

De altfel, serviciile secrete ucrainene au promis ca ii vor trimite in fata justitiei pe manifestantii care s-au confruntat luni seara cu agentii care efectuau o misiune de supraveghere electronica dintr-un microbuz.

SBU a afirmat ca agentii sai efectuau o supraveghere radio pentru a impiedica eventuale atentate, in conditiile in care circa 20.000 de oameni protestau in centrul Kievului.

Duminica, intre 23.000 (potrivit politiei) si 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor, au protestat la Kiev.