Doua bombardiere americane B-52 au patruns in zona de aparare aeriana stabilia sambata de China fara a comunica anterior intentia de zbor Beijingului, au declarat marti oficiali americani, citati de AFP.

Aeronavele au decolat luni de pe insula Guam din Pacific. Zborul, programat "de lunga durata", a facut parte dintr-un exercitiu in zona, a declarat pentru AFP un oficial de la Pentagon, sub protectia anonimatului.

Un colonel american a pecizat ca cele doua aeronave au urmat "procedura normala, care presupune netrimiterea planurilor de zbor si neanuntarea prin radio", a zborului, scrie BBC.

Cele doua bombardiere au zburat pe deasupra arhipelagului Senkaku, ansamblul de insule aflate sub controlul Japoniei si revendicate de China sub numele de Diaoyu, o surse de tensiuni in crestere intre cele doua tari.

Beijingul a anuntat sambata stabilirea unei "zone de identificare si aparare aeriene" in Marea Chinei de Est, perimetru care include insulele Senkaku. Masura a provocat proteste aprinse la Tokyo.

Crearea acestei noi zone de aparare aeriana este insotita de reguli pe care trebuie sa le respecte toate avioanele care o tranziteaza, sub amenintarea unei interventii a fortelor armate, a anuntat Ministerul chinez al Apararii intr-un comunicat de presa.

Aeronavele trebuie sa furnizeze planul precis de zbor, sa-si afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa "raspunda intr-un mod rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de autoritatile chineze.

Trasarea acestei zone de aparare aeriana, prezentata pe o harta difuzata de minister, arata ca zona acopera o suprafata intinsa in Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan.