Actiunile Romaniei probeaza faptul ca tara noastra este incapabila sa isi asume responsabilitatea "pentru uciderea in masa a sute de mii de evrei ucraineni in timpul Holocaustului, cand trupele de militari romani au ocupat unele teritorii ucrainene, din ordinul conducerii pro-naziste a tarii", sustine Oleksandr Feldman, parlamentar si presedintele Comitetul Evreiesc din Ucraina, citat de The Times of Israel. Liderii comunitatii evreiesti din Ucraina considera ca Romania nu este potrivita pentru a conduce Forumul Comemorativ al Holocaustului, in conditiile in care, spun ei, tara noastra nu a facut suficient pentru a-si recunoaste vinovatia in privinta Holocaustului.

Reactia comunitatii evreiesti din Ucraina vine in contextul informatiilor potrivit carora ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, ar fi interesat ca tara noastra sa conduca Internationala pentru Comemorarea Holocaustului, in 2016. In prezent, Alianta este condusa de Canada.

Potrivit presei israeliene, Romania este sprijinita in candidatura sa de catre rabinul Andrew Baker, directorul pentru afeceri internationale al Comietului Evreiesc American si reprezentant pentru combaterea antisemitismului la OSCE.

Aproximativ 380.000 de evrei ar fi fost ucisi in teritoriile controlate de Romania in timpul Holocaustului, potrivit datelor Muzeului Holocaustului din Ierusalim.