Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 1984, critica Marea Britanie pentru dezbaterile intense pe tema deschiderii granitelor pentru romani si bulgari, considerand ca Londra umbreste in acest fel "oportunitatile" reprezentate cei nou-sositi in Marea Britanie, potrivit Daily Mail. Arhiepiscopul Desmond Tutu mai spune ca Marea Britanie risca, in acest fel, sa se intoarca la retorica anti-imigratie a lui Enoch Powell. Powell (1912-1998), a fost un politician britanic conservator, devenit faimos prin discursul sau din 1968 intitulat "rauri de sange" in care a criticat politica imigrationista a guvernului britanic.

Interventia laureatului Premiului Nobel pentru Pace vine intr-un moment in care, potrivit unui sondaj, aproape jumatate dintre britanici cred ca dreptul romanilor si bularilor de a lucra si trai in Marea Britanie ar trebui blocat.

Ingrijorarile vin in contextul in care restrictiile impuse pe piata muncii pentru romani si bulgari expira in 2014. Totusi, o propunere legislativa aflata pe ordinea de zi in Camera Comunelor de la Londra cere prelungirea restrictiilor pana in 2018.

Cele mai recente statistici arata ca numarul muncitorilor romani si bulgari din Marea Britanie a crescut cu 19% in ultimul an, insa alarmistii britanici se tem ca numarul acestora va exploda dupa 1 ianuarie 2014. Marea Britanie se confrunta, pe fondul crizei economice, cu un val de imigranti din sudul Europei, in special din Italia si Spania.