Aproximativ 20.000 de manifestanti sustinatori ai acordului cu UE s-au adunat luni seara in centrul Kievului, dupa ce fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a intrat in greva foamei in semn de solidaritate cu cei care protesteaza fata de respingerea acestui acord, potrivit mediafax.

"Am inceput o greva a foamei pe termen nelimitat pentru a cere lui Ianukovici sa semneze acordul cu UE", a declarat Timosenko intr-o scrisoare citita de avocatul sau, Serghei Vlasenko, in fata manifestantilor reuniti in centrul Kievului.

Mii de opozanti pro-europeni au manifestat in ultimele zile in mai multe orase ucrainene, mai ales la Kiev, pentru o protesta fata de aceasta decizie luata, conform opozitiei, sub presiunea Rusiei.

Adunarile au fost marcate de confruntari cu politia care a recurs la bastoanele de cauciuc si gaze lacrimogene, conform opozantilor.

Autoritatile ucrainene au afirmat ca gazele lacrimogene au fost utilizate de catre manifestanti si nu de catre politie. Partidul de opozitie Udar a afirmat la randul sau ca instigatori necunoscuti au lansat grenade cu fumigene si au folosit gaze lacrimogene impotriva politiei.

"Vom continua protestele atat timp cat acordul (de asociere cu UE) nu este semnat", a declarat liderul partidului de opozitie Udar, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care s-a alaturat in cursul zilei manifestantilor aflati in apropierea sediului guvernului.

"Am cerut anularea deciziei guvernului si cerem demisia sa", a declarat el in fata manifestantilor.

Guvernul ucrainean a decis brusc saptamana trecuta sa renunte la semnarea acestui acord istoric intre fosta republica sovietica si UE, explicandu-si decizia "exclusiv prin motive economice" si subliniind ca aceasta nu pune la indoiala orientarea europeana a tarii.