Cererea Chinei ca toate companiile aviatice sa informeze Beijingul daca intra in spatiul aerian disputat cu Japonia "inflameaza inutil", a declarat purtatorul de cuvint al Casei Albe, citat de AFP si Reuters. "Acest anunt al guvernului chinez inflameaza inutil", a spus Josh Earnest intr-o declaratie de presa la bordul avionului prezidential Air Force One.

Reamintim ca Beijingul a anuntat sambata stabilirea unei "zone de identificare si aparare aeriene" in Marea Chinei de Est, perimetru care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care revendicate de China, informeaza AFP. Masura a provocat proteste aprinse la Tokyo.

Crearea acestei noi zone de aparare aeriana este insotita de reguli pe care trebuie sa le respecte toate avioanele care o tranziteaza, sub amenintarea unei interventii a fortelor armate, a anuntat Ministerul chinez al Apararii intr-un comunicat de presa.

Aeronavele trebuie sa furnizeze planul precis de zbor, sa-si afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa "raspunda intr-un mod rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de autoritatile chineze.

Trasarea acestei zone de aparare aeriana, prezentata pe o harta difuzata de minister, arata ca zona acopera o suprafata intinsa in Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan.