Ministrul de externe al Israelului a declarat ca legaturile cu Statele Unite ale Americii continua sa se deterioreze, iar Israelul trebuie sa caute aliati noi, cu interese comune, potrivit Ynetnews.com.

Lieberman a adaugat ca americanii se confrunta cu multe provocari. "Probleme in Coreea de Nord, Pakistan, Afganistan, Iran, Siria, Egipt, China si au propriile lor probleme economice - asa ca intreb, care este poziita noastra in arena internationala?" a spus el intr-o conferinta.

"Exista un singur stat evreu si 57 de state musulmane. Suntem de la inceput intr-o pozitie de inferioritate. Fiecare tara cauta investitii sau ajutor extern", a mai spus Lieberman.

Pe de alta parte, in urma cu o saptamana, cand a revenit in functia de ministru al afacerilor externe, Lieberman a declarat ca este timpul "sa calmam jocul" cu SUA, referindu-se la acordul asupra capacitatii nucleare a Iranului.

"In ceea ce priveste recentele noastre diferende cu SUA, este momentul acum sa calmam jocul. Prima mea reintalnire de lucru a fost consacrata ambasadorului SUA in Israel, Don Shapiro. Relatiile cu SUA sunt o cheie de bolta (pentru Israel) si fara ele nu putem sa manevram pe arena mondiala. Relatiile noastre cu SUA sunt bune si stabile, nimic nu poate schimba asta", a dat asigurari Lieberman" pe 12 noiembrie, citat de AFP.

Surse citate de publicatia britanica The Sunday Times au dezvaluit zilele trecute ca Israelul si Arabia Saudita coopereaza pentru elaborarea unor planuri de atacare a instalatiilor nucleare iraniene in cazul in care marile puteri vor incheia un acord nesatisfacator cu regimul islamist de la Teheran. Informatiile sugereaza sa Israelul ar cauta intr-adevar aliati de conjunctura, in contextul amenintarii nucleare iraniene si dat fiind ca marile puteri pregatesc un acord cu Teheranul considerat nesatisfacator de catre Guvernul israelian, noteaza Mediafax.

Negocierile Iranului cu reprezentantii Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Rusiei, Chinei si Germaniei s-au incheiat pe 9 noiembrie, la Geneva, fara un acord, dar vor fi reluate miercuri. Washingtonul si Moscova au semnalat ca exista posibilitatea ajungerii la un acord cu Iranul in curand. Israelul a avertizat in mai multe randuri ca ar putea lansa atacuri preventive impotriva instalatiilor nucleare iraniene. Israelul, Statele Unite si Uniunea Europeana suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.