Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anuntat, miercuri, o remaniere guvernamentala care implica plecarea ministrului de Finante, Jacek Rostowski, si schimbari in fruntea altor cinci ministere, informeaza AFP.

"Avem nevoie de o noua energie si de o accelerare", a declarat premierul Tusk la o conferinta de presa pentru a justifica schimbarile din cabinetul sau de centru-dreapta, a carui popularitate a scazut in ultima perioada. Rostowski va fi inlocuit cu economistul Mateusz Szczurek (in varsta de 38), de la unitatea poloneza a Grupului ING.

Potrivit Reuters, Tusk a precizat ca Szczurek are aceeasi viziune asupra politicii economice ca predecesorul sau, Jacek Rostowski.

Printre celelalte schimbari efectuate in cabinetul Tusk se numara numirea viceministrului de la Finante Maciej Grabowski la conducerea Ministerului Mediului, in carui resposabilitate intra si politica privind gazele de sist. In acest moment se desfasoara la Varsovia o conferinta climatica ONU pe care o prezideaza chiar ministrul polonez al Mediului, Marcin Korolec, care urmeaza sa fie inlocuit. Tusk a precizat ca Korolec va ramane la conducerea ministerului pana la sfarsitul conferintei si va deveni negociator sef pentru Polonia "atat timp cat este necesar".

Ministerul Transporturilor a fost atasat Ministerului de Dezoltare Regionala iar ministrul pentru Dezvoltare Regionala, Elzbieta Bienkowska, a fost promovata la rang de vice-premier. Ministerul de Dezoltare Regionala urmeaza sa gestioneze fondurile europene de care va beneficia Polonia in exercitiul bugetar 2014-2020.

In plus, Tusk a schimbat titularii de la Ministerul Administratiei si Informatiei, Ministerul Sportului si de la Ministerul Stiintei si Educatiei.

Noii ministri urmeaza sa isi preia oficial functiile pe 27 noiembrie.

Revenim cu detalii