Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anuntat marti ca l-a convocat pe ambasadorul Spaniei la Londra cu privire la "grava incursiune in apele teritoriale britanice ale Gibraltarului" a unei nave oceanografice spaniole, relateaza AFP.

"Condamn vehement aceasta incursiune provocatoare si cer in mod expres guvernului spaniol sa se asigure ca acest lucru nu se va mai repeta", a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, David Lidington, potrivit unui comunicat al Ministerului britanic de Externe.

Nava Ramon Margalef, apartinand Institutului oceanografic spaniol, a petrecut peste 20 de ore, pe 18 si 19 noiembrie, in apele disputate din jurul insulei Gibraltar, teritoriu britanic revendicat de Spania, a precizat comunicatul.

Vasul ar fi refuzat sa paraseasca zona, in pofida somatiilor repetate. Comandantul navei, contactat prin radio, ar fi sustinut ca "efectueaza studii cu permisiunea autoritatilor spaniole, in interesul Uniunii Europene".

"Suntem pregatiti sa facem totul pentru a proteja suveranitatea, economia si securitatea Gibraltarului", a transmis secretarul de stat britanic.

Este pentru a treia oara cand ambasadorul Spaniei este convocat pe subiectul Gibraltar de la instalarea actualului guvern spaniol, in 2011.

Diferendul privind suveranitatea insulei a provocat tensiuni bilaterale aprinse in aceasta vara.

"Credem ca este in interesul Spaniei, Gibraltarului si Marii Britanii evitarea incidentelor de acest gen, care reduc sansele stabilirii dialogului si cooperarii", a insistat Lidington.

Gibraltarul este in centrul unui diferend istoric intre Madrid si Londra. Spania a cedat in 1713 Angliei Gibraltarul, un teritoriu de circa 7 kilometri patrati si locuit de aproximativ 30.000 de persoane, dupa un conflict militar. Madridul incearca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea sa recupereze acest teritoriu si insista ca apele teritoriale ii apartin.