Avionul care s-a prabusit duminica pe aeroportul din Kazan, in Rusia, a fost exploatat timp de 23 de ani, de catre sapte companii in total, inclusiv de catre compania romaneasca Blue Air, si a fost implicat intr-un accident grav in Brazilia in 2001, informeaza Mediafax.

Ramasitele avionului prabusit pe aeroportul din KazanFoto: Agerpres/AP

Boeingul de tip 737-500 apartinand companiei Tatarstan, care a efectuat primul zbor in 1990, a fost exploatat mai intai de compania franceza Euralair Horizons, lichidata in 2005, apoi de catre Air France, timp de trei ani, potrivit site-ului specializat AirFleets.fr.

El a ajuns apoi la Uganda Airlines, care l-a exploatat aproape cinci ani, dupa care a servit trei ani in cadrul companiei braziliene Rio Sul. A apartinut apoi firmei romanesti Blue Air, celei bulgaresti Bulgaria Air si a fost cumparat de firma ruseasca Tatarstan.

In decembrie 2001, pe cand era exploatat de Rio Sul, a fost implicat intr-un accident grav la aterizare pe aeroportul Belo Horizonte, in Brazilia, fara sa provoace victime, potrivit agentiei ruse Itar-Tass, care citeaza presa braziliana. Pe o ploaie puternica, avionul care transporta in total 108 persoane, a atins solul inainte de pista, a revenit in aer si a recazut pe pista, rupandu-i-se o parte a trenului de aterizare. Aeronava a alunecat pe reactorul situat pe aripa stanga pe o portiune de 1,7 kilometri si s-a oprit. A fost supus unor reparatii importante si reintrodus in serviciu.

Un avion Boeing 737 care efectua un zbor intern in Rusia s-a prabusit duminica, in timp ce incerca sa aterizeze pe aeroportul din Kazan, a anuntat ministerul rus pentru situatii de urgenta. In urma exploziei toti cei aflati la bord - 44 de pasageri si 6 membri ai echipajului - au murit.

Unul dintre cei doi fii ai presedintelui republicii ruse Tatarstan a decedat in accidentul aerian produs duminica pe aeroportul din orasul rus Kazan, anunta vicepremierul Tatarstanului Iuri Kamaltinov, citat de pagina online a RIA Novosti.

Irek Minnihanov, in varsta de 23 de ani, unul dintre fiii presedintelui Rustam Minnihanov, se afla in avionul prabusit.

Potrivit postului de televiziune rus NTV, Rustam Minnihanov, in varsta de 56 de ani, mai are un fiu, in varsta de cinci ani.

In accident a murit si Alexandr Antonov, seful Serviciului federal de securitate (FSB) din Tatarstan.

Presedintele republicii ruse Tatarstan a decis ca ziua de luni, 18 noiembrie 2013, sa fie zi de doliu national pentru victimele acestui accident aerian.

Avionul asigura legatura intre Moscova si Kazan si s-a prabusit pe aeroportul din Kazan la 19.25 ora locala, in timp ce incerca sa aterizeze. In urma impactului, aeronava a explodat.

Potrivit agentiilor de presa rusesti, avionul a incercat de trei ori sa aterizeze inainte sa se prabuseasca.

O eroare de pilotaj se afla cel mai probabil la originea prabusirii avionului de pasageri in republica rusa Tatarstan, afirma surse din cadrul comisiei de ancheta citate de RIA Novosti.