Rusia a predat sambata Indiei, cu o intarziere de cinci ani, portavionul modernizat Amiral Gorshkov, care dateaza din perioada fostei Uniuni Sovietice, scrie Mediafax citand AFP.

Portavionul a fost predat oficial in portul rus din Severodvinsk, in cadrul unei ceremonii la care au participat vicepremierul rus Dmitri Rogozin si ministrul indian al Apararii A.K. Antony, anunta presa rusa.

Comandantul navei Suraj Berry si directorul adjunct al Agentiei ruse pentru exporturile de armament Igor Sevastianov au semnat documentele de livrare a navei, informeaza agentia rusa Itar-Tass.

India a semnat cu Rusia in 2004 un contract de modernizare a acestei nave. Insa livrarea sa, prevazuta la inceput pentru vara anului 2008, a fost amanata mai multi ani din cauza unor diferente financiare, intarzieri in livrarea echipamentelor precum si alte probleme aparute in timpul testelor.

Factura pentru renovarea portavionului Amiral Gorshkov s-a dublat astfel la 2,3 miliarde de dolari.

Aceste probleme au dus la aparitia unor tensiuni in relatiile dintre Moscova si New Delhi, unul dintre aliatii sai in epoca sovietica si principalul client al industriei sale militare.

Construit acum 30 de ani, Amiral Gorshkov redenumit INS Vikramaditya urmeaza sa ocupe pozitia primului portavion indian, INS Vikrant, retras din serviciu in 1997.